Mercedes godkänner HVO även för äldre lastbilar

mercedes_hvo_aldre_lastbilar

Det fossilfria bränslet HVO blir allt mer populärt i Sverige. I somras godkände Mercedes-Benz sina nyaste lastbilsmotorer för bränslet och nu är även de flesta äldre Mercedes-lastbilar godkända.

– Nu är det fritt fram för ägare till äldre Mercedes-lastbilar att köra på HVO och minska utsläppen av växthusgaser med upp till 90 procent, säger Mattias Nilsson, landschef för lastbilar på Mercedes-Benz Sverige.

Användandet av HVO har gått starkt fram i Sverige och bränslet gör att det blir lättare för lastbilar att minska sina utsläpp kraftigt. När nu Mercedes även godkänner bränslet i sina äldre lastbilar (från Euro 2), så blir det möjligt också för dem med begränsat investeringsutrymme att köra med lägre miljöpåverkan.

Vanliga lastbilar har en begränsad ekonomisk livslängd i Sverige. Det finns många specialfordon som kranbilar och räddningsfordon som används i många år, eftersom de har höga inköpspriser och körs få mil. Nu kan även dessa fordon köras med upp till 90 procent lägre utsläpp av växthusgaser.

Samtliga Mercedes-Benz lastbilsmotorer i utsläppsklasserna Euro 2 till EEV (exkl OM471 Euro 5 och EEV) är nu godkända för 100 procent HVO.