Linus smidiga Mecalac perfekt i trånga miljöer

Linus Pettersson som driver maskinentreprenadföretaget LPE sedan tio år tillbaka har investerat i en helt ny Mecalac 11MWR. Maskinen har många smarta funktioner som inte finns på andra maskiner. Dessutom är maskinen mycket smidig säger Linus.

Linus Pettersson som som sedan cirka tio år tillbaka driver entreprenadföretaget LPE i Uppsala är inte rädd för att testa nya saker. Nyligen investerade han därför i en Mecalac 11MWR hjulgrävare.
– Maskinen kan verka egensinnig vid första ögonkastet men Mecalacen har många smarta funktioner som inte finns på någon annan maskin, säger Linus Pettersson.

LPE är ett litet och flexibelt entreprenadföretag som jobbar med allt från tomtplanering till ombyggnad. Man utför även markarbeten som underentreprenör åt olika trädgårdsanläggningsföretag i främst Uppsalatrakten.

Linus Pettersson har dessutom ett arv att förvalta. Pappa Mikael Pettersson har också varit maskinentreprenör. Idag arbetar han som maskinförmedlare och är ordförande i Upplands Schaktförening där LPE givetvis också är medlem.

Tidigare hade Linus Pettersson en Terex, men nu har han investerat i en Mecalac 11MWR.

Linus Pettersson är en driven entreprenör som nu investerat i en Mecalac 11MWR. En smidig och stark maskin konstaterar han.

Mecalac lanserade MWR-grävarna 2017 och serien består av 7MWR, 9MWR, 11MWR och 15MWR. Linus Pettersson valde mellanmodellen 11MWR som väger omkring 11,0 ton. Den drivs av en Deutz 3.6 L4 steg V-motor som utvecklar 75 hästkrafter vid 2.200 v/minut. Vridmomentet är 390 Nm vid 1300 v/minut. Motorn uppfyller dessutom steg V-kraven utan AdBlue.

En av de saker som Linus Pettersson uppskattar med Mecalacen är de kompakta måtten som verkligen kommer till sin rätt på små villatomter och i trånga gränder inne i Uppsala. Bredden på maskinen är bara 2,5 meter och från marknivå upp till hyttens tak är det knappt 3 meter. Med bom och skopa tätt ihopvikta kan den kortrumpade maskinen svänga inom ett utrymme på 3,3 meter. Den klarar dessutom att lyfta 4,6 ton.

Mecalac erbjuder flera bomalternativ på modellerna 7MWR och 15MWR. Linus Pettersson har den traditionella Mecalac-City-bommen som förmodligen är den mest geometriskt användbara, åtminstone i trånga miljöer. Den erbjuder också utmärkta funktioner för hantering av last. Till exempel att lyfta bakom ett hinder går utmärkt.

Maskinen har också grävelegant. Stickans vinkel i förhållande till bommen kan således justeras.

Tack vare bommens struktur och den unika  geometrin kan man med pallgafflar lyfta lasten precis intill maskinen.  För att ytterligare öka på smidigheten har MWR-serien 2-hjuls, 4-hjuls och krabbstyrning. Maskinen är också utrustad med fyra slangbrottsventiler. Bioolja i hydraulsystemet finns som tillval. Linus valde att utrusta den nya maskinen med Engcon EC214 tiltrotator med EC-Oil automatiskt snabbfästessystem.

Mecalacs grävmaskiner har även ett automatiskt planeringsläge där knäckbom och sticka kan köras samtidigt med enbart spakarna. Maskinen har dubbel- och enkelverkande tipputtag och sjupolig släpvagnskontakt. Linus har dessutom valt att montera ett hydrauliskt BM-fäste fram på maskinen, vilket gör maskinen mer mångsidig.

Text & foto: Per Eriksson

© Anläggningsvärlden 2021.
per@anlaggningsvarlden.se