Investmentbolag förvärvar Besab

Investmentbolaget Hammarviken går in som majoritetsägare i det väletablerade anläggningsföretaget Besab som är ett av Sveriges ledande bolag inom berg-, betong- och grundarbeten. Foto: Besab

I veckan blev det klart att investmentbolaget Hammarviken tar över majoriteten av aktierna i anläggningsföretaget Besab med huvudkontor i Hisings Backa och filialer i Upplands Väsby och Ljusdal.

Besab är ett av Sveriges ledande anläggningsföretag inom berg-, betong- och grundläggningsarbeten. Företaget är en välkänd specialist inom anläggningsbranschen och tillsammans med de nya ägarna är målet att man nu ska bli en mer heltäckande leverantör av tjänster inom berg, betong och grund.

Besab grundades 1956 och har sedan dess varit ett självständigt, oberoende och familj- och personalägt företag. De har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige men också i mindre omfattning i Granländerna. Besab omsätter cirka 500 miljoner kronor och har cirka 180 anställda.

– Vi har följt Besab i många år och har på senare tid lärt känna företaget ordentligt. Hammarviken och Besab passar bra tillsammans med vår lika syn på värdegrunder och delat intresse kring innovation och affärsutveckling. Hammarviken kommer tillsammans med tidigare ägare och ledning i Besab, att fortsätta utveckla bolaget i kompanjonskap, säger Sofia Regestad, vd för Hammarviken Företagsutveckling AB.

I samband med förvärvet utökar Hammarviken sin verksamhet inom bygg- och anläggningsbranschen. Inom detta affärsområde ingår sedan tidigare SafetyRespect (fallskydd) Uperio Kran (byggkranar och Hällingsjö Hus (småhustillverkning).

– Genom att tillföra en industriell långsiktig huvudägare som Hammarviken möjliggör detta en ökad utvecklingstakt av vår verksamhet samtidigt som vi påskyndar generationsväxlingen och bibehåller ledningens aktiva ägande. Att tillsammans med Hammarviken förädla Besab ytterligare kommer innebära många fördelar för våra kunder och anställda, säger Christian Kleen, vd på Besab i en kommentar till förvärvet.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se