Liebherr konverterad till vätgasdrift

Företaget Zepp Solutions har konverterat två Liebherr hjulgrävare från diesel till väteelektrisk drivlina som inte ger andra utsläpp än vatten. Foto: Zepp, pressbild.

Det nederländska företaget Zepp Solutions har konverterat två Liebherr 916 Litronic hjulgrävmaskiner från diesel till väteelektriska.

De två grävmaskinerna har genomgått sex månaders drifttestning hos en entreprenör i Holland. Det rapporteras att resultaten visar att grävmaskinerna presterar som förväntat och erbjuder ett miljövänligt alternativ till traditionella dieseldrivna maskiner, eftersom de inte ger några utsläpp annat än vatten.

Bränslecellssystemet har utvecklats av zepp solutions och företaget Terberg Techniek, som utvecklat en konverteringssats kring zepps bränslecellssystem. Användningen av denna sats är inte begränsad till den här typen av grävmaskiner och Terberg Techniek säger att de planerar att använda den för att konvertera annan anläggningsutrustning från diesel till en väteelektrisk drivlina.

Maskiner drivna av alternativa bränslen ökar i popularitet i byggbranschen, även om antalet sålda fortfarande är mycket lågt.

– Vi är glada över att se våra bränslecellssystem användas vid konverteringen av dessa Liebherr-grävmaskiner, och att spela en roll i att hjälpa anläggningsutrustningssektorn att minska sina koldioxidutsläppen, säger Kevin Schreiber, medgrundare av Zepp.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se