Lars Hitachi på finjobb i Knivsta

Marma Maskin bygger parkeringsfickor åt Peab Asfalt i ett nybyggt bostadsområde i Knivsta. I den senaste maskinivesteringen, en Hitachi Zaxis 140W Nordic F är det som regel erfarna maskinföraren Johan Gustafsson som med van hand sköter spakarna. 

Lars Örnberg som driver Marma Maskin AB i Alunda tre mil nordost om Uppsala har en maskinpark som består av en Hitachi Zaxis 140 W Nordic F hjulgrävare, Två Hitachi bandgrävare (Zaxis 210 och 130), en Atlas 140W, en Volvo A25 dumper och en Volvo L50 hjullastare. 

Lars är också engagerad i Upplands Schaktförening där han sedan tolv år tillbaka är ordinarie ledamot i styrelsen. Upplands Schaktförening bildades redan 1971 av ett 20-tal uppländska entreprenörer. I dag består Upplands Schaktförening av cirka 85 medlemsföretag vilka disponerar cirka 250 maskinenheter. Medlemmarna i Upplands Schaktförening arbetar huvudsakligen i Uppland, där man är länets största nätverk av entreprenadmaskiner. Föreningen levererar främst maskintjänster till alla större byggbolag, kommuner, Trafikverket, men även till mindre företag och privata kunder.

Förutom att köra åt de större byggföretagen gör även Marma Maskin jobb åt privatpersoner i närområdet. Man utför markstensarbeten, tomtplanering och är också certifierad för att installera minireningsverk. Förutom Lars arbetar maskinförarna Johan Gustafsson och Pontus Örnberg i företaget. Lars och Johan är grannar och Johan driver också ett litet jordbruk vid sidan om jobbet som maskinförare på Marma Maskin. Tillsammans odlar de spannmål och ensilage på totalt 150 hektar. De hjälps även åt vid vårbruk och skörd.

Vid Anläggningsvärldens besök är Marma Maskins senaste maskininvestering, en Hitachi Zaxis 140W hjulgrävare på uppdrag hos Peab i Knivsta där man bygger parkeringsfickor i ett nybyggd bostadsområde strax utanför centrala Knivsta. Som så ofta är det Johan som är pilot bakom spakarna. Johan trivs med maskinen som Marma Maskin köpte ny 2017. Fram tills nu har den gått cirka 3.000 timmar. Den är även utrustad med en Steelwrist X18 tiltrotator.

– Jag är imponerad av maskinens fina hydraulik som är mycket harmonisk i rörelserna. Precisionskörning är en lätt match. Dessutom gillar jag den bekväma hytten där man har god sikt åt alla håll och utrustningsnivån går inte att klaga på säger Johan Gustafsson.

– När man köper en ny maskin är det många gånger servicenivån hos maskinfabrikatet som är den viktigaste faktorn i affären, säger Lars Örnberg 

Det är Lemos Entreprenadservice i Bälinge som är Delvators servicelämnare för Uppsala län. – De kommer med fullt utrustad servicebuss med kort varsel om det är något som måste fixas och löser de flesta problem direkt på plats förklarar Lars Örnberg. – Jag är mycket nöjd med deras höga servicenivå.

Tillägget ”Nordic F” på Hitachis grävmaskiner står för en specialanpassad version av hydrauliken som utvecklats för de nordiska länderna. Versionen är anpassad för att fungera tillsammans med utrustning som används i Sverige, t ex tiltrotator, och för att fungera optimalt för nordisk körteknik.

Nordic F utvecklades för de nordiska marknaderna i samband med lanseringen av Hitachis serie 5-maskiner. Anpassningarna är baserade på tester som genomförts med nordisk utrustningsstandard och nordiska förares körteknik. Resultatet är en specialanpassad version med optimerad hydraulik för nordiska förhållanden.

© Anläggningsvärlden 2020.
per@anlaggningsvarlden.se

Johan Gustafsson är nöjd med att få köra Marma Maskins Hitachigrävare. 
Lars Örnberg är nöjd med sin senaste Hitachi, men framför allt den service han får hos Lemos i Bälinge.
Smart tillbehör. Kamera på bommen som är riktad mot skopan.