Kranspetsstyrning för skördare

john-deere

Att styra kranen till en skördare kan kräva både två och tre reglage.  På Elmia Wood hade John Deere världspremiär för kranstyrning med bara en joystick.  Resultatet är större precision med mindre anspänning för föraren.

Tekniken är en utveckling av kranspetsstyrningen som John Deere presenterade för skotare på förra Elmia Wood 2013. Där har tekniken blivit mycket uppskattad och enligt kunderna kan de köra ytterligare ett lass per skift.

Nu är tekniken på plats även för skördare. I grunden handlar det om precisa sensorer i kranens alla leder som skickar information till en dator, vilken koordinerar lägesinformation med de önskemål som föraren förmedlar genom en joystick.

Resultatet blir att kranen med automatik kompenserar för ändrad geometri när kranen sträcks ut. Kranen lyfter även upp aggregatet på väg tillbaka med den avsågade stammen. Hela kranarbetet blir betydligt enklare och mer intuitivt.

John Deere är försiktiga med att ge exakta uppgifter om tidsvinster och bränslebesparingar. Men helt klart finns det produktivitetsförbättringar att göra på samma nivå som kranspetsstyrningen realiserat för skördare.

– Den stora förbättringen är att föraren kan hålla produktiviteten uppe under hela arbetspasset, säger Vesa Siltanen på John Deere.

Under Elmia Wood demonstrerade han den nya kranspetsstyrningen för ett stort antal intresserade entreprenörer och skördarförare. De fick chansen att testa den nya tekniken, om inte med avverkning med däremot genom att navigera och greppa runt stammar. Omdömet blir mycket positivt, kranspetsstyrning för skördare är helt klart något som kommit för att stanna och som gör föraren mer produktiv.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se