Kompetenskris hotar rekordhet byggarbetsmarknad

web_W5A0771

Efterfrågan på arbetskraft i byggbranschen når rekordnivåer, men samtidigt råder den värsta kompetenskrisen på tolv år. – Situationen är allvarlig då det saknas personal på alla nivåer, säger Elin Kebert på Sveriges Byggindustrier.

– En rejält ökad efterfrågan på arbetskraft i byggbranschen är att vänta under hösten. Det visar ManpowerGroups senaste Arbetsmarknadsbarometer. Trenden har varit tydlig under en tid, ökningen för årets fjärde kvartal ligger på 13 procent. Det är en ökning från föregående kvartal som i sin tur var den starkaste för byggbranschen på sex år, skriver Arbetsmarknadsnytt.se.

Men de senaste årens utveckling innebär inte enbart goda nyheter för branschen. Elin Kebert, projektledare för kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier, betonar att åtta av tio av branschorganisationens medlemsföretag anser att kompetensbristen är ett problem.

– På lång sikt är det positivt då det finns bra möjligheter till jobb i byggbranschen, särskilt för de gymnasieelever och högskolestudenter som börjar utbildningar med inriktning bygg- och anläggning nu i höst. Det kommer att finnas gott om jobb när de är klara med sina utbildningar.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se