Intermat-debut för Ammanns elektriska minigrävare

Ammann kommer att visa sin nya 1,5 tons batterielektriska minigrävare på Intermat som arrangeras i april i Paris. Om och när maskinen kommer till Sverige är ännu inte känt.

Den Schweiziska maskintillverkaren Ammann kommer visa upp sin nya 1,5 tons elektriska minigrävare på Intermat-mässan i Paris senare i april.

Den batterielektriska minigrävaren Ammann eAMX 15 lanserades i september förra året och använder ett 21,5 kW litiumjonbatteri och kan köras upp till åtta timmar på en laddning. Den kan laddas till 100 procent på tio timmar med en standardladdare, eller upp till 80 procent på en timme med en snabbladdare.

Chassit och schaktbladet är 1050 mm breda, men kan larvbanden och bladet kan dras in till 790 mm bredd. Totalhöjden på maskinen är 2300 mm.

1,5 tons modellen passar in i Ammanns befintliga serie med 22 grävmaskinsmodeller i intervallet 1,2 till 10 ton, och mellan dess konventionellt drivna 1,4 till 1,8 tons minigrävare.

Enligt Ammann kommer en andra batterielektriska minigrävare på 2,5 ton att lanseras senare i höst.

Till tidningen Rental News säger en talesperson för Ammann att fokus på de nya elektriska minigrävarna kommer vara den franska marknaden, särskilt för innerstadsprojekt och rivningsarbete inomhus.

Ammann vill ta en steg-för-steg strategi för att introducera de elektriska maskiner, se hur de används i praktiken på plats och utvärdera frågor som kretsar kring laddning, Därefter kommer man fatta beslut när maskinerna kommer lanseras utanför Frankrike.

PÅ Intermat kommer Ammann visa mellan 20 och 25 maskiner i montern och återvänder till den franska maskinmässan efter att ha senast deltagit 2015.

– Intermat kommer locka många besökare från Frankrike och södra Europa samt Nordafrika. När de kommer tillbaka vill vi vara där, skriver Ammann i ett pressmeddelande.

Svensk återförsäljare för Ammann är Stig Machine i Bålsta, strax norr om Stockholm. 

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se