Hypro lanserar ny gallringsprocessor

Hypro har nyligen lanserat en ny modell av gallringsprocessorn för montering på skotare och griplastarvagn. Modellen har fått namnet Hypro 300 VB och baseras på aggregatet från den traktorburna modellen Hypro 300, men har fått ett nytt chassi som till stor del är lånat från företagets modell Hypro 755 VB.

Tanken är att Hypro 300 VB ska kunna monteras även på mycket små griplastarvagnar som kan drivas även med mindre traktorer tack vare att processorn kommer i två utföranden – med eller utan eget hydraulsystem. Med en traktor och vagn som inte utnyttjar kraftuttagsaxeln kan man därmed smidigt montera en lös hydraulpump som driver processorn via två slangar med snabbkopplingar. Har man dock tillräckligt tryck och flöde tillgängligt så kan man välja att få processorn levererad utan eget hydraulsystem. 

Gallringsprocessorn matas med skotarens eller griplastarvagnens egen kran och styrs sedan med samma typ av spakar, mätsystem och apteringsautomatik som på Hypro 755-modellerna för hantering av alla typer av träd upp till 30 centimeter i diameter. Apteringsautomatiken kan

antingen aptera via flertalet inställbara längdförval per trädslag eller via helt automatisk körning där processorn själv väljer sortiment och längd via en inställbar apteringslista. Manuell körning är också möjlig, till exempel vid mycket krokiga eller klykiga trädstammar.

Maskinen körs bekvämt inifrån traktorhytten med upparbetning från båda sidorna och ökar därmed effektiviteten markant. Den kommer alltid med oljekylare, tryck- och returfilter monterade för att säkerställa. både en bra arbetstemperatur på hydrauloljan samt hög hydraulisk renhet i alla typer av miljöer, vilket resulterar i en lång livslängd på hela maskinen. 

– Vi tror denna processormodell kommer bli mycket populär bland användare som har en skotare eller vagn och vill utnyttja mer tid med dessa som bärmaskiner. Då kan man omvandla dem till en skördare för att sedan enkelt lyfta av processorn och skota ut det man har upparbetat med samma maskin.  På så vis får man mer nytta av den befintliga kranen, bekvämlighet genom arbete från hytten samt hög kapacitet tack vare apteringsautomatiken, säger Linus Bergman, marknadsansvarig på Hypro, avslutningsvis.

Länk till Hypro

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se