Att energipriserna har stigit kraftigt under detta år har knappast undgått någon. Småhusägare oroar sig över höga elräkningar och i media haglar tipsen om hur man som privatperson kan minska sin elanvändning. Men hur väl hushålls det med energin innan någon flyttar in?
Produktspecialisten Johan Andersson på rentalföretaget Cramo anser att byggbranschen har halkat efter den övriga fastighetsbranschen när det kommer till energieffektivisering:
– När ett lägenhetshus väl är klart är till exempel trappbelysningen styrd så att den inte drar el i onödan, vilket ju är jättebra. Men en stor del av den energi som en byggnad använder under en livstid går åt redan under byggtiden, även om det varierar beroende på storlek. Till exempel motsvarar effekten hos en enda byggfläkt lika många kilowatt som en vanlig lägenhet, och på ett stort bygge kan 50 fläktar vara igång samtidigt.
Vad är det då som har hindrat byggbranschen från att driva på energieffektiviseringen – trots att byggprocessen står för en så stor del av en byggnads totala användning?
– Rent krasst har byggarna inte haft några större ekonomiska drivkrafter att spara el eftersom elräkningen har gått till någon annan i slutändan. Framför allt mindre aktörer har ofta små marginaler i sina projekt. Då väljer de fläktar och annat utifrån hyreskostnad snarare än hur mycket energi de drar, förklarar Johan Andersson.
Det är först på senare tid, med ökade krav på exempelvis klimatdeklaration för nya byggnader, som branschen har börjat vakna till.
– Man kommer inte undan med att slösa längre. Det är fler och fler som efterfrågar till exempel energisnål belysning. Trägen vinner, får man väl säga. Jag tror att den ökade medvetenheten beror mer på de ökade redovisningskraven än på de stigande elpriserna. Priseffekten har inte hunnit slå igenom fullt ut hos alla aktörer ännu. Men det kan mycket väl komma ett ökat tryck från byggföretagens slutkunder framöver menar Johan Andersson.
© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se