Här krävs både styrka och räckvidd

Foto: Ann-Louise Larsson.

– Förutom kollegan Pierre är det här min bästa arbetskompis, säger Conny Johansson skämtsamt om Nordic Cranes nya teleskoplastare Merlo P72.10, speciallackad i Kynningsruds signifikanta gröna nyans. Maskinen används på Göteborgsdepån för att ta hand om lyftutrustning som kommer in och ska skickas ut.

På Göteborgsdepån hos Kynningsrud Nordic Crane arbetar Conny Johansson och Pierre Brixborn. De har bland annat hand om all utrustning och alla lyftredskap tillhörande företagets mobilkranar och ser till att rätt utrustning kommer till rätt kund och att allt är i bra skick. Till sin hjälp har de en Merlo P72.10 som i skrivande stund har körts ungefär 500 timmar.

– Det mest påtagliga med maskinen är hydrauliken. Det är en otroligt fin känsla i den, vi provade andra märken också innan vi bestämde oss för den här men det var ingenting som kunde mäta sig med Merlo, berättar Conny Johansson.

– Dessutom var det viktigt för oss i valet av maskin att den både hade räckvidd och styrka och det fick vi här. Trots att maskinen i sig inte väger mer än tio ton klarar den att lyfta 7,2 ton och vi når upp till 10 meter med den, säger Pierre Brixborn.

Vid lyft på höga höjder är kameran som är monterad framme vid redskapsfästet till stor hjälp. Den sitter dessutom fäst med magnet och kan placeras på önskad plats, beroende på arbetsmoment. För att förbättra sikten på höger sidan om maskinen har maskinen, efter Connys önskemål, utrustats med en extra backspegel på bommen.

“Trots att maskinen i sig inte väger mer än tio ton klarar den att lyfta 7,2 ton och vi når upp till 10 meter med den” Pierre Brixborn

– Det blev riktigt bra som komplement när man inte riktigt ser där man vill se i backspeglarna på hytten, säger han.

Det inbyggda vågsystemet, som känner av precis hur mycket maskinen lyfter, används ofta och är till hjälp bland annat då man lastar en lastbil eller ett släp.

Förutom låg vikt har maskinen även ett kompakt format, som gör att den kan transporteras på växelflak när den ibland behöver följa med ut till en arbetsplats. Kunderna har också upptäckt fördelarna med maskinen och börjat efterfråga den.

– Den har varit uthyrd vid några tillfällen och då inser man hur mycket man saknar den, säger Pierre Brixborn.

Om de ska lista maskinens topp-tre egenskaper är det utan tvekan styrkan, stabiliteten och hydrauliken som hamnar i topp.

– Vi måste nämna servicen vi har fått av Hüllert Maskin också, den har varit outstanding. Jag har aldrig varit med om ett liknande serviceengagemang. Minst lilla problem har de löst på direkten, fortsätter Pierre Brixborn och Conny Johansson nickar instämmande. 

Text & foto: Ann-Louise Larsson