Här är branschens framtid

leverna på ME-skolan i Uppsala framför den Huddig 1260D som Torbjörn Eriksson på Staffare lånade ut till skolan ett par dagar. ME-skolan finns idag på åtta platser men visionen är att den ska finnas på femton platser och därmed täcka in hela landet Fr. v: Jesper Permats, Niklas Alm, (Torbjörn Eriksson, Staffare) Dominic Lighttower, Viktor Sjöland, Markus Öman och läraren Micael Albertsson. Foto: Per Eriksson
Eleverna på ME-skolan i Uppsala framför den Huddig 1260D som Torbjörn Eriksson på Staffare lånade ut till skolan ett par dagar. ME-skolan finns idag på åtta platser men visionen är att den ska finnas på femton platser och därmed täcka in hela landet Fr. v: Jesper Permats, Niklas Alm, (Torbjörn Eriksson, Staffare) Dominic Lighttower, Viktor Sjöland, Markus Öman och läraren Micael Albertsson. Foto: Per Eriksson

I början av förra året inledde Maskinentreprenörerna en unik satsning på gymnasieutbildningar i samarbete med kommuner över hela landet och hittils har man startat maskinförarutbildning på åtta platser.

Det finns ett akut behov av duktiga förare i branschen. Flera undersökningar som gjorts bland ME:s medlemsföretag visar att tillgången till kompetenta, välutbildade förare är den viktigaste frågan för att säkra framtiden för medlemmarnas verksamhet och för branschens utveckling. Men kommunerna har svårt att driva gymnasieutbildningarna.

– Maskinförarutbildningar är de dyraste som finns. Att investera i maskiner och fordon och hålla maskinparken modern kostar mycket pengar för en gymnasieskola, säger Tomas Lindberg, projektledare för skolutveckling inom ME-skolan AB.

Vid årsskiftet presenterades dessutom en undersökning som visar att hela 94 procent av branschföretagen har svårt att hitta passande medarbetare. Framtidsutsikterna i branschen är samtidigt bland de bästa inom hela näringslivet.

Vid Anläggningsvärldens besök på ME-Skolan i Uppsala hade eleverna fått möjlighet att titta närmare på en Huddig grävlastare som Torbjörn Eriksson på Huddigåterförsäljaren Staffare hade lånat ut.

– Väldigt ofta får jag frågor från kunder som vill  köpa grävlastare var de ska få tag på förare någonstans, säger Torbjörn Eriksson och fortsätter:

– Sveriges infrastruktur står inför mångmiljardinvesteringar och de som väljer att utbilda sig till grävlastarförare har mycket goda utsikter på arbetsmarknaden. Dessutom får de möjlighet att köra en riktigt fin maskin som kan utföra oändligt antal arbetsuppgifter.

”Väldigt ofta får jag frågor från kunder som vill köpa grävlastare var de  ska få tag på förare.”, Torbjörn Eriksson, Huddigsäljare på Staffare AB.

Eleverna på ME-skolan läser även basämnen samtidigt som de läser teori och praktiserar hos olika entreprenadföretag i Uppsala-trakten. De får även lära sig utföra underhåll på maskinerna. Dessutom får de åtta timmar körlektioner för vanligt B-körkort.

– Eleverna får också utbildning i entreprenörskap och får själva söka praktikplats så vi hoppas att vi på det viset kan ge dem bra förutsättningar på arbetsmarknaden oavsett om de fortsätter som anställda eller väljer att starta eget företag, berättar Micael Albertsson, lärare på ME-Skolan i Uppsala.

Vid Anläggningsvärldens besök fick eleverna möjlighet att provköra den splitternya Huddig 1260D som Staffare lånat ut. I början såg de tveksamma ut, men till slut hoppade andraårseleven Jesper Permats upp i den stora grävlastaren. Lugnt och metodiskt visade han att kunskapen om hur man hanterar en  avancerad entreprenadmaskin finns där.

– Den var skön att köra och hytten är stor och rymlig, säger Jesper Permats i en kommentar.

– Idag finns vi på åtta platser, men visionen är att vi ska ha femton skolor och därmed täcka in hela landet säger Magnus Andersson, skolchef på ME-skolan.

ME-skolan bedriver också vuxenutbildning. Kurstiden omfattar cirka 20 veckor beroende på förkunskaper och omfattar kurserna grävmaskiner, hjullastare och anläggningsförare-process.

Praktik ingår med fem till sex veckor och kan genomföras på hemorten om förutsättningar för detta finns.

© Anläggningsvärlden 2018.
per@anlaggningsvarlden.se

Torbjörn Eriksson instruerar Marcus Öman hur fjärrstyrningen på Huddigs grävlastare fungerar.
Torbjörn Eriksson instruerar Marcus Öman hur fjärrstyrningen på Huddigs grävlastare fungerar.
Jesper Permats visar att han har rätt egenskaper för att bli en duktig maskinförare.
Jesper Permats visar att han har rätt egenskaper för att bli en duktig maskinförare.

_W5A1627

Micael Albertsson, lärare på ME-skolan i Uppsala trivs på jobbet. – Jag brinner för att arbeta med ungdomar säger han.
Micael Albertsson, lärare på ME-skolan i Uppsala trivs på jobbet. – Jag brinner för att arbeta med ungdomar säger han.