Grävaggregat gör traktorn mångsidigare

Bengt Dannberg, skogsägare i Alunda använder sin påhängsgrävare för flytt av stenar för att ta fram vägar för transport av virke och ved i skogen. Han använder det även för dikesgrävning. Foto: Per Eriksson
Bengt Dannberg, skogsägare i Alunda använder sin påhängsgrävare för flytt av stenar för att ta fram vägar för transport av virke och ved i skogen. Han använder det även för dikesgrävning.
Foto: Per Eriksson

Med ett grävaggregat monterat på din traktor får du en effektiv grävmaskin och ännu mer nytta av din traktor. Du kan själv rycka in direkt när det är akuta insatser som måste göras som stopp i dräneringen eller vid planerade grävarbeten som att bygga och dra fram enkla vägar i skogen för transport av virke med mera.

På marknaden finns många olika fabrikat, modeller och storlekar att välja bland. De flesta påhängsgrävare för traktor tillverkas i Kina eller Baltikum och priserna varierar beroende på funktion och storlek.

Som tillbehör finns ofta separat hydraulpump med växellåda för kraftuttag och extra hydrauluttag monterat på sticka. Svängradien varierar mellan 160 och 180 grader på de vanligaste modellerna. Med en eller två cylindrar.

Bengt Dannberg, skogsägare i Alunda hittade sitt Patruuna grävaggregat på Blocket. Det tillverkades av finska Pellonpaja som idag inte längre finns på den svenska marknaden. Bengt Dannberg har monterat aggregatet på sin Valmet 365 och använder det i första hand för att flytta stenar och gräva diken i skogen.

På marknaden finns idag  bland annat Lassinantti Maskin som sedan länge säljer grävaggregat från kinatillverkade Nordigg och italienska Moris. Moris finns i tio storlekar med ett grävjup från 1,7 till 3,5 meter. Priserna börjar på 48.900 kronor.

– Moris grävaggregat levereras som standard med separat pump, integrerad tank och sidoförskjutningsbar ram. Vi erbjuder dessutom fri frakt i hela landet, säger Andreas Lassinantti på Lassinanttis Maskin.

Traktorimport som bland annat är generalagent för Branson traktorer säljer en påhängsgrävare som har ett grävdjup på 2,2 meter. Priset ligger på 36.500 kronor.

– Det är tillverkat i Kina, men ventilpaketet är av italiensk tillverkning och det gör att man får en fin känsla i hydrauliken, säger Benny Gustavsson, vd på Traktorimport.

K.T.S Maskiner i Kumla som tillverkar och säljer produkter för entreprenad, skogs och lantbruk har tagit fram  ett grävaggretaget som är avsett för företagets 5,3 meters skogskran.
– När vi konstruerade K.T.S-kranen tillverkade vi ett vridhus som ska klara belastningarna även för armklippare och grävarbeten. Det är anledningen till K.T.S överdimensionerade vridhus, förklarar Arne Larsson, vd på K.T.S.

Länk till:
Lassinanttis Maskin AB

Traktorimport AB

K.T.S. Maskiner AB

© Anläggningsvärlden 2017
info@anlaggningsvarlden.se