Fortsatt uppåt på skotarmarknaden

Fram till 30 september har det registrerats 238 större skotare i Sverige. John Deere håller sin position som marknadsledare. Komatsu, Rottne, John Deere och Ecolog har medvind och ökar sina marknadsandelar jämfört med i fjol medan det går tyngre för Ponsse. Foto: Per Eriksson
Fram till 30 september har det registrerats 238 större skotare i Sverige. Komatsu, Rottne, John Deere och Ecolog har medvind och ökar sina marknadsandelar jämfört med i fjol medan det går tyngre för Ponsse. Foto: Per Eriksson

Fram till 30 september har det registrerats 238 skotare i Sverige. John Deere håller sin position som marknadsledare. Komatsu, Rottne, John Deere och Ecolog har medvind och ökar sina marknadsandelar jämfört med i fjol medan det går tyngre för Ponsse.

Under tredje kvartalet registrerades 104 skotare vilket är mer ett enskilt kvartal än på många år. De flesta tillverkare levererar nu sina uppdaterade modeller efter att de fått nya och mer miljövänliga motorer. Komatsu var först ut med nya maskiner i fjol och EcoLog lanserade sin nya E-serieskotare med Volvo Pentamotorer vid årsskiftet. John Deere släppte de sista skotarmodellerna i G-serien i våras och även Rottne levererar nu sin nya D-serie som lanserats successivt sedan i fjol sommar.

Finska Logset har funnits representerade med återförsäljare i Sverige under några år och har enligt uppgift sålt några skördare. Däremot har man inte registrerat en enda skotare varken i fjol eller hittills i år.

En annan finsk tillverkare som redan levererat maskiner i Sverige men som ännu inte syns i statistiken är Sampo Rosenlew. De har enligt egen utsago levererat ett antal skotare i år men väntar på att de sista detaljerna i besiktnings- och registreringsprocessen ska bli klara. Dessa maskiner bör då komma med i helårsstatistiken över registrerade skotare 2017.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se

skotare_statistik_q1_3_2017