Företagare slipper förmånsbeskattning för fyrhjuling

Kammarrätten upphäver Skatteverkets beslut att en företagare ska beskattas för en terränghjuling hans företag äger. Det rapporterar Upsala Nya Tidning. Enligt kammarrätten är det inte rimligt med förmånsbeskattning då fordonet inte kan användas för privat bruk.

Företaget från Uppland är verksamt inom entreprenadbranschen. Enligt företaget har fyrhjulingen används vid olika anläggningsarbeten. Skatteverket har dock varit av en annan uppfattning och menar att en fyrhjuling i huvudsak används för privata ändamål, skriver Upsala Nya Tidning. Enligt skatteverket har det varit möjligt för företagaren att använda fordonet privat och ska därför förmånsbeskattas med 28.000 kronor.

Fordonet skulle kunna köras på enskild väg med en hastighet på max 20 km/tim, men företagaren äger ingen mark så det har inte varit möjligt menar hans juridiska ombud. Enligt Kammarrätten finns det inte anledning att ifrågasätta företagarens förklaringar hur fordonet används. Kammarätten menar att de juridiska begränsningar som gäller för fordonet är tillräckligt omfattande att företagaren inte ska förmånsbeskattas och att därför ska Skatteverkets beslut upphävas.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se