Ford lanserar batteridriven F-150

Världens mest sålda pickup finns nu i elektriskt utförande. Ford F-150 Lightning kommer med mellan 37 och 48 mils räckvidd. Foto: Ford, pressbild

Nu lanseras Ford F-150 Lightning eldriven pickup. Den nya pickupen kommer med en systemeffekt på 563 hästkrafter och ett vridmoment på 1050 Newtonmeter.

Med det stora batteriet installerat klarar Ford F-150 Lightning 0-96 km/h på drygt fyra sekunder. Räckvidden är cirka 48 mil. Med det mindre batteriet blir räckvidden omkring 37 mil. 

Enligt Ford blir F-150 det första elfordonet som fungerar som ett ”batteri på hjul”. Pickupen kan ge kraft till ”ett helt hem” och användas för att driva verktyg och liknande på en byggarbetsplats. En låsbar ”power frunk” placerad under framhuven kan ge upp till 2,3 kilowatt. En kontakt i hytten kan dessutom ge ytterligare 7,2 kilowatt. Ford kallar funktionen för ”Ford Intelligent Backup Power”.

Frunken rymmer hela 400 liter och tål att lasta 180 kilo. Lägg där till en smart öppning med helt plan inlastning.

– För både Ford och den amerikanska bilindustrin representerar F-150 Lightning ett avgörande ögonblick när vi går mot nollutsläpp och digitalt uppkopplad framtid. F-serien är Amerikas bäst säljande pickup sedan 44 år tillbaka. Det är en pålitlig ikon för generationer av kunder. Nu revolutionerar vi den för en ny generation, sa Bill Ford, vd för Ford Motor Company i ett uttalande i samband med lanseringen. 

2022 Ford F-150 Lightning XLT. Lanseras nästa vår. Foto: Ford

Ford kommer att distribuera programuppdateringar, lägga till funktioner och åtgärda problem utan att man behöver uppsöka en Ford-verkstad.

Den kommersiellt inriktade instegsmodellen är prissatt till under 40.000 dollar, vilket motsvarar cirka 335.000 kronor. (exklusive miljöbonusen).

– Vi har inte skapat en eldriven pickup för några få utvalda. Vi har åtagit oss att bygga en bil som löser verkliga problem för riktiga människor, säger Kumar Galhotra, vd för Ford America.

F-150 Lightning har ett 4×4-system med fyra valbara körlägen: Normal, Sport, Off Road och Tow / Haul. Robust underkörningsskydd håller batteriet säkert med metallglidplattor som skyddar både batteriet och elmotorerna från skador vid tuff terrängkörning.

Flaket har samma som format som på vanliga F-150. Det vill säga 5,5 fot (Cirka 170 cm). Dubbelhytten rymmer förare och fyra passagerare.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se