Epiroc stänger fabriker i Tyskland och Australien

Epiroc vidtar åtgärder för att främja effektiviteten inom sitt Tools & Attachments-segment. Främst kommer det att konsolidera sin europeiska tillverkning av hydrauliska tillbehör för att förbättra konkurrenskraften. Det innebär bland annat att tillverkningen i Essen, Tyskland kommer att stängas.

–Epiroc kommer att konsolidera tillverkningen av hydrauliska tillbehör i Europa till andra befintliga produktionsanläggningar i Fagersta och Kalmar samt Dermbach i Tyskland.

Enligt Epiroc ska konsolideringen stärka företagets konkurrenskraft och verksamheten i Essen planeras att stängas i slutet av 2025. Cirka 130 anställda förlorar därmed sitt arbete.

– Vi beklagar att denna konsolidering kommer att påverka våra kollegor i Essen. Dessa åtgärder är dock nödvändiga för att säkerställa att vi förblir konkurrenskraftiga inom hydrauliska tillbehör, säger Helena Hedblom, Epirocs vd  och koncernchef.

Omstruktureringskostnaderna beräknas till cirka 155 miljoner kronor och kommer att redovisas under fjärde kvartalet 2023.

Hydrauliska tillbehör, vanligtvis fästa på grävmaskiner, används vid applikationer inom anläggning, demolering, återvinning och bergbrytning.

Epiroc har även tillverkning av hydrauliska tillbehör i USA, Indien och Sydkorea. I ytterligare en åtgärd för att öka effektiviteten och främja hållbar lönsamhet har Epiroc beslutat att upphöra med produktionen vid sin mindre anläggning för rotationsrör och tillbehör i Perth, Australien. Epirocs mål är att samtliga av anläggningens anställda ska erbjudas nya tjänster inom bolaget. Även denna anläggning tillhör segmentet Tools & Attachments.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se