Epiroc förvärvar Stanley Infrastructure

Epiroc har tecknat avtal om att förvärva amerikanska Stanley Infrastructure, en global tillverkare av grävmaskinsmonterade tillbehör och handhållna hydrauliska verktyg, från Stanley Black & Decker, Inc. Det strategiska förvärvet kommer att stärka Epirocs närvaro inom tillbehör för infrastruktur och anläggning, särskilt i USA.

Stanley Infrastructure, en verksamhet inom Stanley Black & Deckers affärssegment Industrial, är baserat i Milwaukie, Oregon, USA. Företaget designar, tillverkar och säljer tillbehör som vanligtvis används på grävmaskiner samt handhållna hydrauliska och batteridrivna verktyg för applikationer inom infrastruktur, anläggning, skrotåtervinning, demolering och järnvägsinfrastruktur. Dess starka och innovativa varumärken inkluderar LaBounty, Paladin, Pengo och Dubuis. Stanley Infrastructure har förväntade intäkter 2023 i spannet  4.6 miljarder till 4.8 miljarderkronor, en EBITDA-marginal i spannet ”mid-to-high teens”, och cirka 1.380 anställda, främst i USA. Verksamheten har tio centrala produktions-anläggningar i USA, Kanada, Frankrike och Kina. Den stora majoriteten av intäkterna genereras i Nordamerika.

– Vi är mycket glada över detta strategiska förvärv som är ett stort steg för att stärka vår långsiktiga närvaro inom infrastruktur- och anläggningsindustrin”, säger Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef. Stanley Infrastructure har branschledande produkter, service och lösningar med välkända varumärken, solida kundrelationer och en stark företagskultur, vilket passar utmärkt för Epiroc.

– Kunderna kommer att dra nytta av att ha tillgång till en mer komplett produktportfölj, som vi tillsammans kommer att fortsätta utveckla för att möta kundernas ökande behov av mångsidighet och produktivitet”, säger Goran Popovski, Chef för Epirocs Tools & Attachments-division. Vi ser fram emot att välkomna det starka teamet på Stanley Infrastructure till Epiroc-Gruppen, och att växa framgångsrikt tillsammans”.

Köpeskillingen uppgår till 7.8 miljarder kronor. Förvärvet finansieras helt med likvida medel med säkerställd finansiering genom en bryggfacilitiet. Förvärvet är föremål för sedvanliga regulatoriska villkor och förväntas slutföras under första kvartalet 2024.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se