Epiroc förvärvar amerikanskt autonomföretag

En illustration av ASI Minings lösningar för autonoma maskiner på en gruvtruck
Svenska Epiroc har tecknat avtal om att förvärva den återstående andelen av ASI Mining, ett USA-baserat bolag som tillhandahåller autonoma lösningar för gruvindustrin.

Epiroc har tecknat avtal om att förvärva den resterande andelen av det USA-baserade företaget ASI Mining, som tillhandahåller autonoma lösningar för gruvindustrin. 

Epiroc äger redan 34 procent av ASI Mining, vilket förvärvades 2018. Förvärvet avser det återstående 66 procent av bolaget.

ASI Mining är baserat i Mendon, Utah, USA. Bolaget, ett dotterbolag till Autonomous Solutions, Inc., och är en ledande leverantör av gruvautomationssystem, såsom fjärrstyrning, teleoperation, och fullt autonoma lösningar. Dess lösningar fungerar oavsett maskintillverkare och passar därför väl för blandade fordonsflottor. Lösningarna stärker gruvors säkerhet och produktivitet samt minskar utsläpp och total driftskostnad. ASI Mining hade intäkter 2023 om cirka 300 miljoner kronor.

”Vi ser fram emot att komplettera deras lösningar fullt ut med vårt erbjudande och tillsammans fortsätta stödja kunder på deras automationsresa”

– Epiroc och det innovativa teamet på ASI Mining samarbetar redan nära för att leverera de mest avancerade automationslösningarna till gruvkunder. Vi ser fram emot att komplettera deras lösningar fullt ut med vårt erbjudande och tillsammans fortsätta stödja kunder på deras automationsresa, säger Helena Hedblom, vd och koncernchef på Epiroc i en kommentar till förvärvet.

Förvärvet av den återstående andelen kräver regulatoriskt godkännande från amerikanska konkurrensmyndigheter, och förväntas slutföras under tredje kvartalet 2024. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen då transaktionen inte omfattas av offentliggörandeskyldighet enligt EU:s marknadsmissbruksförordning.

Här kan du läsa fler nyheter inom infrastruktur

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se