Enklare att återvinna byggavfall

Desto mer byggavfall som återvinns desto större klimatvinster gör vi. Det visar en ny rapport gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av branschorganisationen Återvinningsindustrierna.  

Desto mer byggavfall som kan återvinnas desto större blir klimatvinsterna. Det visar en rapport gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av bransch-organisationen Återvinnings-industrierna.

Att använda sig av återvunnet material i stället för nytt innebär nästan alltid minskade koldioxidutsläpp. Därför vill byggmaterialåtervinningsföretaget Returbagen nå ut till fler byggföretag och förenkla avfallshanteringen, med förhoppning om att sortering och återvinning av avfall blir en mer naturlig del i byggprocessen.

Returbagen är en tjänst som främst vänder sig till företag inom byggsektorn och bygger på ett säcksystem. Företag köper in säckar som finns i storlekarna Small (0,2 m3), Medium (1 m3) och Large (2 m3) och fyller de med avfall från byggarbetsplatsen. När säckarna är fulla beställer företaget hämtning

Returbagen har bedrivit återvinning av byggavfall på Gotland i åtta år och etablerar sig just nu i Kalmar län, med målet att finnas i hela Sverige om några år.

– Det som är så bra med vår tjänst är även att företagen börjar sortera avfallet direkt på byggarbetsplatsen. Vilket faktiskt är ett krav idag enligt plan- och bygglagen och miljöbalken. Alla som bygger och river ska sortera avfall som uppkommer i deras verksamhet, säger Daniel Björkman, vd och ägare av Returbagen.

Sortering av avfallet direkt på byggarbetsplatsen är det första steget till att öka graden av återanvändning och materialåtervinningen av byggnadsmaterial, men det är också viktigt för att bland annat minska nedsmutsning och förorening av produkter som kan återvinnas. Dessutom blir det rent och städat på byggarbetsplatsen.

– Det skulle vara en otrolig klimatvinst om allt avfall som går att återanvända faktiskt kom till nytta. Vi vill nå ut till fler företag med budskapet om att avfall ska ses som en resurs och inte som något tidskrävande. Med vårt säcksystem är det faktiskt inte så jobbigt att sortera och återvinna avfall förklarar Daniel Björkman. 

Byggarbetarna slipper flytta på avfallet flera gånger och kan istället fokusera på det väsentliga för dem – själva bygget!

Rapporten som är gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet visade att störst materialåtervinning av metaller. Men att återvunnet material i princip alltid innebär minskade koldioxidutsläpp. När byggföretag använder sig av återvunnet material sparas stora mängder energi, som kan minska de totala klimatutsläppen per vikt.

– Bygg- och anläggningssektorn står för cirka en tredjedel av allt avfall som uppkommer i Sverige. Därför är det viktigt att fler byggföretag förstår att deras val gör skillnad och att materialåtervinning spelar stor roll i att skapa ett hållbart samhälle, säger Daniel Björkman avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se