Eldrivna bandgrävare från Liebherr

De elektriska bandgrävarna R 976-E och R 980 SME-E, ersätter ER 974 B för utvinning av gruvor och stenbrott och det handlar inte om ombyggda dieselmaskiner. Både grävmaskinerna och deras elkraftsystem är designade helt av Liebherr.

Liebherr lanserar två eldrivna bandgrävare för gruvor och bergtäkter. De nya maskinerna R976-E och 980 SME-E väger 90 respektive 100 ton och är utvecklade av Liebherr-France i franska Colmar.

Det elektriska systemet i den nya Liebherr R 976-E på 400 kW försörjs med en driftspänning på 6.000 volt via en kabel vars uttag sitter i mitten av underredet eller, om så önskas, på någon av sidorna. Som tillval finns bland annat en kabeltrumma. Strömförsörjningen tillhandahålls av en högspänningsglidringskollektor. På överbyggnaden finns ett transformatoromkopplingsskåp och ett lågspänningsomkopplingsskåp för distribution och styrning av de inbyggda nätverksspänningarna.

Enligt ett pressmeddelande från Liebherr har den integrerade elektriska tekniken många fördelar. En grävmaskin med en elmotor har längre livslängd tack vare frekvensomriktarens konstanta hastighet för varje last. Den höga tillgängligheten av övergående kraft för komplexa maskinrörelser möjliggör också mycket hög produktivitet, enligt Liebherr. Dessutom helt fri från utsläpp av koldioxid. Den asynkrona lågspänningsmotorn installerad på R 976-E driver hydraulsystemet. Motorn har värmeskydd på lager och motorlindningar. Den är integrerad i en ram med förstärkt fläns och möjliggör en säker mjukstart. 

Den höga tillgängligheten av övergående kraft för komplexa maskinrörelser i en elektriskt grävmaskin möjliggör mycket hög produktivitet.

De två robusta kontrollskåpen består av en maskinsvetsad specialkonstruktion som är framtagen för extrema arbetsförhållanden. De låsbara, vattentäta dörrarna är utrustade med säkerhetsbrytare och en nödstoppsfunktion.

Högspänningsomkopplingsskåpet är avsett för strömkontakten och omvandlingen av den elektriska spänningen, medan lågspänningsomkopplingsskåpet övervakar anslutningen.

Enligt Liebherr har den eldrivna grävmaskinen mycket höga prestanda. Designen är robust och helt anpassad för tuffa gruvapplikationer och maskinen har lägre underhållskrav och lägre driftkostnader jämfört med en grävmaskin med dieselmotor. Den låga ljudnivån innebär dessutom än bättra förarkomfort.

Hytten uppges vara rymlig med luftkonditionering och värme, kamerasystem med 270 graders vy. Framrutan och takfönstret har pansarglas på utsidan. Förarhytten är utrustad med många extra övervakningsfunktioner och en 9 tums skärm som standard.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se