Eldriven minigrävarprototyp

2016-09-09 Day one of Volvo Construction Equipment Exploration days in Eskilstuna Foto: Jonas Ljungdahl
– Elektrifiering av anläggningsmaskiner kommer att producera renare, tystare och effektivare maskiner – det här representerar vår industris framtid, säger Ahcène Nedjimi, chefsingenjör för elektroteknik och elektroniksystem samt projektledare för EX2.

Vid Volvo Group Innovation Summit i London demonstrerade Volvo Construction Equipment EX2 – en helt elektriskt driven grävmaskin som ger noll utsläpp, tio gånger högre effektivitet, tio gånger lägre ljudnivåer och minskad total ägandekostnad.

Den 100 procent elektriska minigrävarprototypen ger noll utsläpp, tio gånger högre effektivitet, tio gånger lägre ljudnivåer och minskad total ägandekostnad jämfört med sina konventionella motsvarigheter. Det antas vara världens första helt elektriska kompaktgrävarprototyp.

För att göra EX2-prototypen helt elektrisk, har förbränningsmotorn ersatts med två litiumjonbatterier, totalt 38 kWh, som lagrar tillräckligt med elektrisk energi för att använda maskinen i åtta timmar i en intensiv applikation, till exempel grävning av kompakt mark.

Hydraulsystemet har också ersatts med elektrisk arkitektur som innehåller elektromekaniska linjära ställdon som hjälper till att optimera överföringskedjan.

Att ta bort hydraulsystemet och förbränningsmotorn, liksom att minska kylbehoven, har lett till signifikant lägre ljudnivåer. EX2 är i detta skede rent forskningsprojekt och det finns för närvarande inga planer för industrialisering.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se