Eldriven grävmaskin från John Deere

JD:s 145 X-Tier elgrävmaskin är en del av företagets uttalade mål att introducera mer än 20 modeller av elektriska och hybridelektriska anläggningsmaskiner till 2026. Foto: John Deere

Den amerikanska maskintillverkaren John Deere har lanserat sin första elektriska grävmaskin, och det är inte en minigrävare.

Maskinen, Deere 145 X-Tier, visades på teknikmässan CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas i januari, utan närmare detaljer. Av bilden framgår  dock att det inte är en minigrävare som många maskintillverkare börjar sin ”elektriska resa” med, utan snarare en maskin 10-14 tons klassen. Förmodligen kommer det att finnas mer information efter Conexpo som arrangeras i Las Vegas i mitten av mars.

Enligt John Deere Construction & Forestry kommer företaget lansera mer än 20 elektriska och hybridelektriska anläggningsmaskiner till 2026.

Den nya batteridrivna maskinen använder nedsänkningskylda batterier från Kriesel. Denna patenterade nedsänknings-kylningsteknik sägs leverera lång batteritid och längre livslängd.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se