Einride och DP World satsar på autonoma transporter i Mellanöstern

Einride tillkännager nu ett partnerskap med DP World, ett logistikföretag med huvudkontor i Dubai. Samarbetet ska elektrifiera containerflöden på terminalen vid Jebel Ali i Dubai.
Einride tillkännager nu ett partnerskap med DP World, ett logistikföretag med huvudkontor i Dubai. Samarbetet ska elektrifiera containerflöden på terminalen vid Jebel Ali i Dubai.

Einride fraktteknikföretaget som levererar digital, elektrisk och autonom transport, tillkännager nu ett partnerskap med DP World, ett logistikföretag med huvudkontor i Dubai. Samarbetet ska elektrifiera containerflöden dygnet runt på terminalen vid Jebel Ali i Dubai. Detta blir den största satsningen på elektrisk och autonom fraktmobilitet i Mellanöstern.

Einrides transportlösning rullas ut i slutet av 2024, och fram till början av 2025 siktar partnerskapet på att skala upp verksamheten för att stötta cirka 1.600 containerförflyttningar dagligen. Expansionen möjliggörs genom en flotta på 100 uppkopplade elektriska lastbilar, vars rutter digitalt planeras och optimeras genom Einride Saga . Ett autonomt pilotprojekt påbörjas även nästa år. Vid full driftkapacitet förväntas initiativet leda till en årlig koldioxidbesparing på upp till 14.600 ton och partikelbesparing på upp till 158 ton.

”Genom att elektrifiera containertransporter vid Jebel Ali Port strävar vi efter att sätta en ny standard för hållbar frakt”

– Einride och DP World kommer att driva fram ett paradigmskifte inom fraktmobilitet i Förenade Arabemiraten. Vårt samarbete understryker vårt gemensamma åtagande för hållbarhet och innovation, där Einrides expertis inom elektrifiering och autonom teknik kombineras med DP Worlds globala ledarskap. Genom att elektrifiera containertransporter vid Jebel Ali Port strävar vi efter att sätta en ny standard för hållbar frakt och minska koldioxidutsläppen markant. Detta partnerskap visar på effektiviteten i att förena visionära ideal med handlingskraft och banar väg för en mer motståndskraftig framtid, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

– DP World vill göra handeln smartare, snabbare och mer hållbar, och vårt nya partnerskap med Einride matchar den visionen perfekt. Vi har redan gjort betydande framsteg inom elektrifiering och automatisering av våra terminaler vid Jebel Ali Port, och med Einrides banbrytande teknik kan vi ta det till nästa nivå. Vårt partnerskap kommer att driva större operationell effektivitet, ytterligare minska koldioxidavtrycket från terminalerna och leda till hållbar innovation inom logistiksektorn, säger Abdulla Bin Damithan, vdD för DP World GCC.

Samarbetet är del av en större satsning som Einride gör tillsammans med ministeriet för energi och infrastruktur i Förenade Arabemiraten, med syfte att att accelerera regionens omställning till hållbara transporter. Einrides ekosystem, bestående av elfordon och autonoma fordon, laddinfrastruktur och det digitala operativsystemet Einride Saga, kommer att implementeras i stor skala över Falcon Rise-nätverket som kommer att sträcka sig över 550 kilometer mellan Abu Dhabi, Dubai och Sharjah.

Enligt Alphaliners data om total containerhantering för år 2023, rankades nyligen Jebel Ali Port som den tionde mest trafikerade hamnen i världen och den mest trafikerade utanför Asien.

Här kan du läsa fler nyheter inom hållbara transporter

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se