Efterlängtat besked om längre lastbilsekipage

De nya reglerna, som träder i kraft den 31 augusti 2023, innebär att fordonståg på upp till 34,5 meters längd är tillåtna på vissa anvisade vägar och med en maxhastighet på 80 km/h. Foto Scania, pressbild.

Under ett besök på Elmia Lastbil tillkännagav infrastrukturminister Tomas Eneroth förslag om att tillåta längre lastbilar på de svenska vägarna. Förslaget väntas tillåta lastbilar upp till 34,5 meter på delar av vägnätet.

– Det här är en efterlängtad åtgärd som gör att vi kan utnyttja vägarna bättre och minska miljöutsläppen från godstransporter, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

–  Det är bra att regeringen nu kunnat sätta fokus på de åtgärder som verkligen gör skillnad för miljön. Med längre lastbilar förbättrar vi produktiviteten, trafiksäkerheten och miljön, i ett svep. Det krävs färre lastbilar för att transportera samma mängd gods. Nu hoppas vi att Trafikverket och Transportstyrelsen skyndsamt kan förbereda vägarna och regelverket så det kan träda i kraft nästa år, säger Marcus Dahlsten, vd för branschorganisationen Transportföretagen i en kommentar.

Enligt Trafikverkets beräkningar kan åtgärden minska koldioxutsläppen från tunga fordon med 4-6 procent.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se