Nu kommer skogsägare att tvingas ta större hänsyn än tidigare för att inte störa eller hota fridlysta arter vid skogsavverkning. Exempelvis måste hänsyn tas till samtliga fågelarter.
Det är några av de följder av vägledande domar både nationellt och i EU. På grund av den pågående rättsutvecklingen kommer därför Skogsstyrelsen att anpassa tillsynen.
– Utan att överdriva skulle man kunna beskriva det här som en ny ordning i skogen. Det är naturligtvis en stor omställning för skogsägare, det förstår vi, men rättsutvecklingen är tydlig i den delen och det behöver både skogsägare och vi som myndighet nu successivt anpassa oss till, säger Göran Rune, chef för Skogsstyrelsens skogsavdelning.
Enligt flera domar från mark- och miljödomstolarna kommer artskyddsförordningens förbud att tillämpas mycket strikt när det gäller skydd av fåglar och fridlysta arter. Domarna innebär även att betydligt fler av de avverkningsärenden som Skogsstyrelsen handlägger där fridlysta arter riskerar att påverkas, kommer hanteras enligt miljöbalken.
Enligt Miljöbalken ligger det tydliga kunskapskrav på den som planerar att avverka eller göra andra åtgärder i skogen. Det innebär att ansvaret för att ta reda på vilka arter som finns i skogen och se till att arterna inte skadas vid avverkningen bärs av markägaren eller verksamhetsutövaren.
Ett avgörande från EU-domstolen i mars förra året visade också att delar av Sveriges tillämpning av artskyddsförordningen inte var förenligt med EU:s lagstiftning. Sveriges tidigare praxis var att förbuden endast gäller om artens bevarandestatus påverkas negativt.
© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se