”Effektivare miljötillstånd nödvändigt för klimatet”

Miljöprövningsutredningens mål har varit att effektivisera miljötillståndsprocessen. SBMI Sveriges bergmaterialindustri lämnar nu sitt remissvar till utredningen, och föreslår att vissa av utredningens förslag bör genomföras snarast. Foto: Per Eriksson

Miljöprövningsutredningen tillsattes av den förra regeringen i augusti 2020. Målet med utredningen har varit att effektivisera miljötillstånds-processen. Branschorganisationen Sveriges bergmaterialindustri  (SBMI) lämnar nu sitt remissvar till utredningen.

Det senaste årets samhällsdebatt kring miljötillståndsfrågan präglas av den uppmärksamhet som getts de miljöprövningar som Cementa och LKAB genomgår. Enligt SBMI illustrerar dessa prövningar tydligt behovet av en robust och rättssäker hantering av samhällets miljötillstånd. Men de hinder som uppstått i dessa prövningar är långt ifrån unika. För företag inom bergmaterialindustrin är detta vardagsmat.

SBMI menar att utredningen innehåller flera förslag som bidrar till att effektivisera tillståndsprocesserna och som man vill att de genomförs så snart som det är möjligt. Bland annat att det ska bli enklare att ändra verksamhet, den förbättrade möjligheten till villkorsändring och att gränsen mellan anmälning- och tillståndsplikt tydliggörs.

– Vi har följt branschens miljötillståndsprocesser under många år. Vi ser tydligt att omfattningen av processerna ökar, utredningskraven ökar, och villkoren i branschens tillstånd blir alltmer detaljerade. Många företagare i bergmaterialbranschen upplever att miljötillståndsprocessen präglas av långa beslutstider, oförutsägbarhet och omfattande utredningar utan motsvarande miljönytta, säger Mårten Sohlman, vd för Sveriges Bergmaterialindustri.

En av slutsatserna från utredningen är att det inte är lämpligt att införa ett förtursförfarande. Även om den utredningen ”Anpassad miljöprövning för en grön omställning” har tydligt konstaterat att det inte vore ändamålsenligt med ett förtursförfarande.

– Tidöavtalet anger att delar av utredningens förslag ska genomföras. Det är något vi är mycket positiva till. Avtalet slår även fast att att en ny utredning ska tillsättas – med uppdraget att förenkla och förkorta miljötillståndsprövningen. Från branschens sida tycker vi att det är bra. Vi ser fram emot att fortsätta samtalen om en effektivare miljöprövning i den kommande utredningen, avslutar Mårten Sohlman.

Effektivare miljötillståndsprocesser är nödvändigt för att främja omställningen till fossilfrihet och till ett mer resurseffektivt och cirkulärt samhällsbyggande. Bergmaterialindustrin är en av de 22 branscher som tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft. Utdragna miljötillståndsprocesser med oförutsägbart utfall identifieras som en av de största utmaningarna för branschens klimatomställning.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se