Så digitaliserar skogen med drönare

Levi Farrand, vd på företaget Deep Forestry har utvecklat en drönare som med stor noggrannhet kan kartlägga skogsbestånd.
Levi Farrand, vd på företaget Deep Forestry har utvecklat en drönare som med stor noggrannhet kan kartlägga skogsbestånd.

Att kartlägga stora skogsarealer är något av det mest tidskrävande inom skogsbruket då faktainsamlandet görs manuellt. Företaget Deep Forestry har utvecklat en drönare som med stor noggrannhet kan kartlägga skogsbeståndet.

Idag lägger skogsbolagen mycket tid på att promenera omkring till fots i skogsområdena. Det innebär en begränsning i hur stort område du kan täcka och hur mycket fakta du kan samla in.

– Vår drönare flyger mellan träden och med hjälp av avancerade sensorer och optimerad navigation mäter den med stor noggrannhet volymen av skogsbeståndet. Med materialet kan du sedan göra 3D-kartor över området och utifrån detta bygger vi upp 3D-modeller med användbar information om skogen som skogsbolagen har stor nytta av, berättar Levi Farrand, vd för Deep Forestry.

Uppsalabaserade Deep Forestry menar att deras system har betydligt högre mätnoggrannhet än existerande drönarbaserade lösningar och plattformen är designad för att digitalisera, accelerera och automatisera traditionella metoder. Just nu använder man sig av en pilot på marken men visionen är att utveckla en fullt automatiserad, nyckelfärdig plattform som kan användas av företag som redan idag är verksamma inom skogsutvärdering runt om i världen.

– Eftersom du får en heltäckande digital 3D-karta över skogen kan du räkna ut hur du kan maximera tillväxten i området. Vår lösning spar mycket tid och pengar, säger Levi Farrand.

Dessutom har skogsbolaget SCA visat intresse för produkten.

– Vi är verkligen glada över att SCA är intresserade av vår produkt. De ligger i framkant när det gäller skogsindustriell utveckling så det här är bra både för dem och för oss om vi gemensamt kan driva på digitaliseringen inom skogsindustrin. Vi är entusiastiska, våra drönare skulle kunna mappa upp hela skogen och maximera skogsbruket i Sverige och i världen, avslutar Levi Farrand.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se