Hur kan fler våga beställa sämhällsbyggnation digitalt? Det var en av frågeställningarna som byggbranschens inbjudna talare diskuterade när Nordic ConTech Talks drog i gång sitt webinar den 19 maj.
Sveriges Allmännytta och Trafikverket delade även med sig av konkreta exempel kring att beställa digitalt samt vikten av digitala lösningar.
Nordic ConTech Talks arrangeras av Svensk Byggtjänst, Smart Built Environment, Byggföretagen, Installatörsföretagen och InfraSweden2030. Denna gång handlade frågan om hur fler ska våga beställa samhällsbyggnation digitalt och varför det är viktigt att driva utvecklingen framåt.
De allmännyttiga bostadsbolagen och Trafikverket är stora beställare och viktiga aktörer i arbetet för en digitaliserad byggsektor. Jan Thorén, teknik- och miljöchef för tvärförbindelse Södertörn på Trafikverket förklarade hur de tänker och poängterade att man måste arbeta successivt:
– Vi jobbar i alla våra projekt i syfte att flytta fram positionerna. Det räcker inte med att en springer före i den digitala utvecklingen medan de andra blir kvar, utan det handlar om samverkan och att tillsammans flytta hela verksamheten successivt. Det finns ingen quick-fix utan det måste ske gradvis, sade Jan Thorén.
Johanna Enberg, strateg med inriktning innovation på Upphandlingsmyndigheten, höll med om de fördelar data kan ge oss.
– De digitala arbetssätten kan bli en förutsättning för cirkulära affärsmodeller och något vi måste arbeta mer med för att vi ska klara klimatutmaningarna. Om informationen är digital blir den också spårbar och gör att du kan få reda på en byggnads material samt hur du kan återvinna och återbruka materialet, förklarar Johanna Enberg.
Webbinariet avslutades med ett samtal mellan Lars Redzter, chef för branschutveckling på Byggföretagen och Kristina Gabrielii, programchef för Smart Built Environment, kring behov, utmaningar och möjligheter för att beställa digitalt.
– Den största utmaningen är kunskapsöverbryggningen men även att ena bilden om vad digitalisering är. Det måste finnas kunskap om den egna verksamheten men även om möjligheterna framåt – då kan vi ta mycket större kliv, säger Lars Redzter.
– Jag håller med om att kompetens är en utmaning. Det är viktigt att alla aktörer som medverkar i processen har kompetens, inte bara beställarna, och där kanske vi behöver tillgodogöra oss den kompetens vi inte har, säger Kristina Gabrielii.
Efter avslutat webbinar följde ett digitalt eftersnack och mingel där deltagarna fick möjlighet att diskutera och nätverka med branschkollegor.
© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se