Världens första toalett som tillverkas av flis

Nu lanseras finska eko-designföretaget Woodio en toalett som tillverkas av träflis. Och nej, den sticks inte utan ytan är helt slät.

Det finska ekodesignföretaget Woodio lanserar Woodio Block som är världens första vattentäta toalettstol i massiv träkomposit. Produkten tillverkas i Finland av finländsk träflis. Enligt Woodio har man slagit samman det bästa av nordisk design och hållbar innovation vid utformningen av toaletten.

Den runda och vägghängda toalettstolen uppges vara ett miljövänligare alternativ till traditionell keramik. Koldioxidutsläppen är vid tillverkningen av Woodio Block betydligt lägre än vid tillverkning av keramisk motsvarighet.

– Som det ekodesign-varumärke vi är vill vi helt enkelt göra skillnad och kunna erbjuda badrumslösningar som är mindre belastande för miljön, säger Petro Lahtinen, grundare och vd på Woodio.

Enligt företaget är fördelarna med en toalett i träkomposit i första hand det hållbara materialet, den smutsavvisande beläggning och att toalettsitsen upplevs som behagligt varm, tack vare att materialet består av trä.

– Block-toaletten är den mest avancerade produkt vi hittills har utvecklat. Denna typ av innovation är i storlek med Tetra Pak-paketen och Gore-Tex vattentäta textilier. Utvecklingsarbetet började redan 2017 och har tagit vårt team och våra partners tusentals timmar av hårt arbete och slit att genomföra. Känslan när vi äntligen fick den första prototypen att fungera var obeskrivlig. Alla lärdomar från detta projekt öppnar nu upp för möjligheter som nya applikationer, vilket höjer Woodio-teknikens affärspotential till en helt ny nivå, berättar Petro Lahtinen.

Woodio Block passar de flesta spolningsystemen på marknaden och följer EU-standard EN 14055:2010. Förutom toaletten har Woodio även flera olika tvättställ och badkar i träkompositsortimentet. Woodio Block finns i tre olika färger och kostar omkring 7.750 kronor. Och nej, den sticks inte utan ytan är helt slät.

© Anläggningsvärlden 2021
info@anlaggningsvarlden.se