Det formligen sprakar kring frågan om framtidens skogsarbete. Akademins och maskintillverkarnas iver över att få vara med och investera miljoner i förarlösa skogsmaskiner går inte att ta miste på.
Ibland skulle man dock önska samma geist när det kommer till lite mer vardagsnära utmaningar. Det där som kanske inte är riktigt lika revolutionerande som autonoma fordon styrda från kontoret, men som är minst lika viktigt i det verkliga livet.
För oss entreprenörer finns det få utmaningar som kan vara så svåra att hantera som brandfrågan. Via samarbetsprojektet AG Brand har vi entreprenörer idag välutvecklade branschgemensamma riktlinjer vid förhöjd brandrisk, och jag kan stolt säga att skogsbranschen gjort sin hemläxa. Men om vi ska kunna ta ytterligare steg behöver vi maskintillverkarnas hjälp!
Det är förstås glädjande att läsa att en av våra stora tillverkare i dagarna lanserat en brandtank med kanon till sina skotare som går att lyfta på när så krävs. Lika positivt är det med utvecklingen av den nya innovativa ramen som snabbt och enkelt gör det möjligt att ta hjälp av en skotare för få ut Räddningstjänstens släckningsutrustning i brandhärjad skogsmark.
Sådana initiativ är helt rätt, men det finns så mycket mer att göra. Nu är det till exempel hög tid för en gemensam standard för placeringen av brandskyddsutrustning. Hur svårt ska det vara att säkra att alltid rätt antal brandsläckare, ruska och spade, finns på sina platser, oavsett märke och modell? Utrustningen måste dessutom sitta på bra lättillgängliga ställen, så en säker arbetsplats är tryggad för vår personal. Det här kan tyckas vara detaljer men det är viktiga sådana.
Annat som kräver insatser är utmaningen med gnistbildning, då till exempel band, boggilådor och hasplåtar möter sten. När kan vi förvänta oss legeringar som i princip inte ger ifrån sig några gnistor alls?
När det argumenteras för autonoma förarlösa fordon lyfts ofta argument om att locka nya förare till branschen med hjälp av en bra och säker arbetsmiljö. Men samma tänk är minst lika viktigt att applicera i den vanliga världen här och nu. Ska vi lyckas attrahera nya medarbetare måste vi helt enkelt kunna erbjuda en trygg arbetsplats och en bra arbetsmiljö. Och här finns mer att göra.
Utvecklingen av ett skogsbruk i världsklass fortsätter. Glöm bara inte att de geniala lösningarna ofta sitter i det enkla!
Kolbjörn Kindströmer
Ordförande Skogsentreprenörerna, tillika skogsentreprenör