Danske Bank: ”Virkespriserna svänger som en kryptovaluta”

Prisökningarna inom den svenska trävarusektorn är en av de kraftigaste på 70 år. Priserna bedöms fortsätta öka med uppemot 30 procent under det andra kvartalet

Inom den svenska trävarusektorn har prishöjningarna inte varit kraftigare på 70 år. Dessutom bedöms prishöjningarna fortsätta öka uppemot 30 procent under det andra kvartalet.

Även om produktionen slår nya rekord förväntas den extrema bristen på virke fortsätta efter sommaren. Det skriver Danske Bank i sin senaste marknadsanalys ”Skog & Ekonomi”.

Samtidigt konstaterar banken att prisökning på skogsmark är 25 procent högre än vad statistiken visar, vilket ökar risken för nya skogsköpare.

– I dag upplever sågverken det omöjligt att mätta marknaden. Samtidigt som branschen gläds åt utvecklingen så finns det en oro för att denna boom kan följas av en snabb och brant vändning, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige.

Illustration: Danske Bank.

I USA har trävarupriserna svängt som en kryptovaluta och stigit från stabila nivåer på cirka 400 dollar/board ft till uppemot 1.400 dollar, vilket motsvarar en uppgång med 250 procent. Även de svenska trävarupriserna har stigit med drygt 50 procent och analyserna visar på fortsatta prishöjningar på uppemot 30 procent under årets andra kvartal.

Den höga efterfrågan inom träsektorn leder till fördubblade rörelseresultat jämfört med ett normalt år. Till exempel visar Södras, Holmens och SCA:s sågverksamhet en rörelsemarginal på cirka 20 procent under det första kvartalet i år. Enligt Danske Bank kan enskilda sågverksföretags marginaler överstiga 30 procent vid slutet av detta år.

– Vi bedömer att konsolideringen fortsätter med förvärv för ökad sågkapaciteten och tillgång till timmer samtidigt som man minskar konkurrensen och effektiviserar sin verksamhet, säger Johan Freij.

Danske Bank kan samtidigt berätta att värdeökningen på skogsmark är kraftigt underskattad. Enligt försäljningsstatistik har snittfastigheten ökat med 147 procent mellan 1995 till 2017. Men enligt Danske Banks genomlysning är den faktiska värdeökningen på skogsfastigheter hela 172 procent.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se