Danske Bank: Sågverken sitter i en rävsax

Enligt Danske Banks senaste rapport Skog & Ekonomi fortsätter efterfrågan på skogsråvara att vara rekordhög. Det innebär att sågföretagen kan tvingas dra i nödbromsen på grund av de höga priserna.

Efterfrågan på skogsråvara fortsätter att vara rekordhög vilket lett till en kamp om virket i de svenska skogarna. Sågverken tvingas betala dyrt samtidigt som prisökningarna på trävaror till slutkund har avstannat. Sågverken sitter i en rävsax och det är först nu som signalerna om att dra i nödbromsen kommer.

Det är en av slutsatserna i Danske Banks senaste rapport Skog & Ekonomi som också lyfter fram hus priserna på massaved trotsat djupdykningen alla har har förväntat sig. Istället har det visat en trampolinartad vändning med höjningar av listpriset med hela 23 procent sedan årsskiftet.

– Sågverkens balansräkningar är starka efter goda år, men nu kan det gå fort åt andra hållet. Frågan är vem som blir vinnare, den som bromsar eller den som gasar, säger Erik Backman, skogsexpert på Danske Bank.

Flera skogsföretag har nyligen aviserat att man blåser av planerna på några av Sveriges största sågverksprojekt. Det gäller skogsägarföreningen Södras planer på den nya sågen i Kinda samt SCA:s och Holmens gemesamma jättesåg i Tundvik som stoppats på grund av ändrade förutsättning på marknaden.

Efter hamnstrejker, gasexplosioner, nedläggningar och låga lager har den förväntade djupdykningen för massapriserna gjort en u-sväng och går återigen mot nya rekordnivåer. Sedan årsskiftet har priset på långfibrig sulfatmassa stigit med 23 procent och kortfibern med hela 37 procent i Europa.

Danske Banks experter bedömer att konjunkturen är i mitten av S-kurvan och att det finns potential för både fortsatt stigande konjunktur hos skogsbolagen och massapriser uppåt 1.700 dollar per ton.

Skogsägare och köpare av skogsmark har varit vinnare under en tid. Svealand är dock en region som halkat efter under de senaste årens hausse för skogsmark. Samtidigt är det här man hittar de i särklass högsta prisökningarna på timmer. Antalet regelrätta investerare har minskat medan grannarna börjar köpa, vilket kan vara en indikation på ett stundande köpläge på skogsmark i mellansverige.

Råvaran från skogen fortsätter att vara extremt eftertraktad och vi upplever nu fortsatt febril jakt efter virke i hela landet. Det är utan tvekan säljarens marknad och en fantastisk situation för Sveriges alla skogsägare, säger Erik Backman avslutningsvis. Hela rapporten finns att läsa på Danske Banks hemsida.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsförvaltning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se