Dags att utse årets skogsentreprenör

TheGoldenLogger_2015_Olle Olsson

The Golden Logger är utmärkelsen till duktiga skogsentreprenörer som inspirerar andra att utveckla sina företag. Olle Olsson lyckades med just det och vann priset 2015. Nu är det dags att nominera årets kandidater.

Bakom The Golden Logger står forskningsinstitutet Skogforsk och Elmia. Nu delas det ut för fjärde gången i samband med den världsledande skogsmässan Elmia Wood 7-10 juni 2017.

– Skogsentreprenörerna är väldigt viktiga och därför vill vi lyfta fram goda exempel som inspirerar andra med sitt nytänkande, säger Veronika Albert, kommunikatör för Elmia Wood.

Förra gången 2015 gick priset till Olle Olsson med företaget Röjdåfors Skogs AB i värmländska Torsby. Företaget har ett 30-tal anställda och drygt 20 maskiner. I en bransch satt under hård prispress har bolaget redovisat vinst de tio senaste åren.

Vad är hemligheten? Svaret förvånar många; flertalet av de anställda arbetar bara dagtid när andra kör treskift för att maximera beläggningen på maskinerna.

– Vi fick mycket uppmärksamhet och frågor om det efter priset, säger Olle Olsson.

Han påpekar att det förekommer skiftgång, främst inom markberedning eftersom dessa uppdrag ofta är begränsade i tiden och kräver täta flyttningar av maskinerna. Men i huvudsak är det ett skift som gäller.

– Vi gjorde det för att behålla duktiga förare så att de inte söker sig till andra branscher för att familjelivet ska fungera, men det gav även andra positiva effekter, berättar Olle Olsson.

Åtgärden kräver noggrann planering och Röjdåfors Skogs AB har även tre egna lastbilar för att få bättre kontroll över hur och när maskinerna flyttas. Bättre ordning betyder sänkta kostnader. När varje förare har sin egen maskin håller utrustningen bättre. Dessutom finns det marginaler för reparationer och att göra det lilla extra.

– Utmärkelsen The Golden Logger blev ett kvitto på att vi tänker rätt. Olle Olsson har inspirerat andra skogsentreprenörer att se över sina organisationer och börja tänka i nya banor. Och det är avsikten med priset, att lyfta goda exempel och inspirera.

FAKTA: Nu är det dags att föreslå 2017 års mottagare av utmärkelsen The Golden Logger. Vem som helst kan nominera duktiga entreprenörer. Förslagen skickas senast 15 mars till birger.eriksson@skogforsk.se. Det går bra att föreslå tidigare nominerade, men tidigare vinnare kan inte få utmärkelsen igen. Under våren granskar juryn inkomna förslag och sedan görs en omsorgsfull gallring med intervjuer, genomgång av bokslut och liknande. Till sist återstår fem värdiga finalister. På Elmia Wood i början av juni får de och världen besked om vem som vinner priset.