Brossens effektiva borrkassett

Bergmaterialföretaget Brossen med bergtäkt i Falun har nyligen investerat i en helt ny Cat 326 bandgrävare och en borrkassett från Montabert. På bilden syns även den vita hydrauldrivna kompressorn som är monterad på grävmaskinen.

Bergmaterialföretaget Brossen AB i Falun driver bland annat en bergtäkt i Karlsviks Industriområde. Sedan tidigare sköts borrningen i täkten av  en grävmaskinsmonterad borrkassett och nu har företaget investerat i en borrkassett från Montabert, en helt ny serie av borrkassetter från Montabert med världspremiär i Falun genom den svenska återförsäljare DL Maskin.

Montaberts borrkassetter gör det möjligt att förvandla en grävmaskin till en borrigg på några minuter. De är utformade för användning på grävmaskiner mellan 9 och 40 ton och är lätta att transportera mellan arbetsplatser.

I den nya serien finns modeller i sju olika storlekar som väger från 680 kg till 4.000 kg. De klara borrdiametrar från 26 till 127 mm och ett håldjup till 30,9 meter av de större modellerna.

L5 Navigation har levererat hålnavigeringssystemet L5 3DDrill. Borrplaner kan skapas direkt av operatören.

Applikationen är uppbyggd kring en kaross där elektronik och hydraulik är väl skyddade. För att driva borrkassetten används hammarhydrauliken på grävaren med separat läckoljeledning. Brossens borrkassett är ansluten till grävmaskinen via en tiltrotator och tillsammans bidrar dessa fästanordningar till att göra applikationen mycket flexibel för både horisontell och vertikal borrning. Tanken är att man till exempel ska kunna borra hål längs en vägg endast 10 centimeter från väggen. Montaberts borrkassett levereras även med en hydrauliskt driven dammsugare. 

Brossens borrkassett är en Montabert CPA30 150 som är den näst största modellen i den nya serien. Den väger 2.650 kilo och kräver ett oljeflöde på 210-230 liter/minut. Den kan borra hål upp till 115 millimeter i diameter och ett djup på 29,8 meter.

På Brossens grävare har man integrerat radiolådansfunktioner i grävarens joysticks vilket gör att maskinisten ”slipper” ha radiokontrollen i knät när han manövrerar borrkassetten från hytten. 

Peter Lissbackas, vd på DL-Maskin och Per-Erik Gustafsson, vd på Brossen.

– Den hydrauliska kompressorn som är monterad på Brossens grävmaskin håller borrkaxet borta under borrning och rensar dammsugaren när borrningen står still, säger Peter Lissbackas, vd på DL Maskin i Falun som är svensk återförsäljare för Montabert.

Montaberts borrkassetter kan enkelt anpassas för elhydraulik, bland annat Scandrock använder en sådan i Stockholm. L5 Navigation har levererat hålnavigeringssystemet L5 3DDrill. Det är ett unikt 3D-system för hålnavigering på både borrkassetter och borriggar. Systemet använder data i standardformat, såsom dxf/dwg, iredes och landxml.

Borrplaner kan skapas direkt av operatören, såväl enkla som mer avancerade mot ytor och linjer.

Borrplaner kan delas online mellan obegränsat antal riggar och borrkasetter samtidigt och alla kan löpande se vilka hål som är borrade. Via en enkel webbportal kan man följa borrningen i realtid och ta ut precis de rapporter man önskar.

SB-Tech har byggt styrsystemet med tydlig display i hytten för att optimera borrkassetten och den hydrauldrivna kompressorn där varvtalet körs proportionalt efter behov för att spara bränsle. Systemet jobbar även med GPS för att få automatiskt borrstopp vid nått borrdjup och rätta borrvinklarna efter borrplanen.

– En borrkassett är mer flexibel  än en borrigg och den innebär en större utnyttjandegrad av grävmaskinen. Det gör även grävmaskinen mer flexibel eftersom den kan utföra det mesta på en arbetsplats eller bergtäkt. Dessutom är utrustningen lätt att montera och demontera, förklarar Peter Lissbackas.

I Brossens bergtäkt i Karlsviks Industriområde producerar man sedan 2015 bergmaterial till både företag och privatpersoner. Företaget drivs av Per-Erik Gustafsson och i maskinparken finns ett flertal krossar, sorteringsverk, grävmaskiner och hjullastare.

I Brossens maskinpark ingår bland annat ett flertal Volvo-grävare och en förkross från Sandvik.

– Vi har haft denna typ av utrustning för borrning sedan tidigare i vår täkt. Vi vet hur konceptet fungerar vilket var en förutsättning när vi valde att investera i Montaberts nya borrkassett, säger Per-Erik Gustafsson, vd på Brossen.

– Konceptet med borrkassett är inte nytt, Montabert levererade de första till Sverige mitten på 80-talet, några är fortfarande i drift, detta visar också kvalitén på Montaberts tillverkning, berättar Peter Lissbackas.

Med två världsledande tillverkare av borriggar i landet är det kanske inte helt lätt att lansera ett nytt koncept men enligt Montabert klarar deras borrkassett att matcha eller överträffa produktionshastigheten för konventionella borriggar.

Andra funktioner hos Montaberts borrkassetter inkluderar ett hydrauliskt dammkontrollsystem, stångmagasin med automatisk stånghanterare och radiofjärrkontroll om man vill manövrera borrkassetten utanför grävmaskinen. Den har också ett avancerat Intelsense-kontrollsystem, som automatiskt detekterar och analyserar olika bergtyper för att på bästa sätt optimera den hydrauliska borrmaskinens slagfrekvens och energi.

– Målgruppen för den nya serien borrkassetter är gräventreprenörer med maskiner från nio ton och uppåt.  Grävaren ska ju användas för alla jobb som är på arbetsplatsen, grävning, avtäckning, borrning, av och på med sprängmattor och slutligen utlastning och då är det en förutsättning att du enkelt och snabbt kan koppla på och av utrustningen, säger Peter Lissbackas avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se

Maskinförare Marcus Edin utbyter erfarenheter om den nya borrkassetten med Peter Lissbackas på DL Maskin.