Batteridriven kompressor från Kaeser

På Intermat-mässan visade Kaeser en studie av en batteridriven kompressor med ett 300 kilos batteri.
På Intermat-mässan visade Kaeser en studie av en batteridriven kompressor med ett 300 kilos batteri.

Kaeser introducerar en studie av en batteridriven mobil kompressor, M50B. Den har ett batteri på 300 kilo utformat för att klara en typisk arbetsdags energibehov för en kompressor av dess storlek (5,2 m3/min eller 185 cfm) med justerbart arbetstryck mellan 6 och 14 bar.

Detta initiativ syftar till att utforska genomförbarheten och kundintresset för batteridrivna kompressorer för byggarbetsplatser.

I samband med den pågående, allmänna elektrifieringen av bygg- och anläggningsmaskiner, uppstår frågan om ett batteridrivet system skulle vara vettigt när det gäller portabla kompressorer på byggarbetsplatser, och i så fall hur en sådan maskin kan se ut. På Intermat-mässan som arrangerade i Paris den 24-27 april, presenterade Keaser en studie av en portabel batteridrven kompressor.

”Batteriet har utformats för att ge tillräcklig kraft för att klara en typisk arbetsdag för en kompressor”

Från utsidan ser den batteridrivna M50B ut som en vanlig portabel kompressor, men på insidan skiljer den sig markant. Här gör ett 300 kilos batteri att systemet kan köras kabelfritt på e-power. Maskinen är baserad på den vanligaste komressorstorleken i världen. Batteriet har utformats för att ge tillräcklig kraft för att klara en typisk arbetsdag för en kompressor av denna kapacitet. Riktvärderna för denna beräkning kan härledas från M50B:s systermodeller utrustade med telematik, som driver en dieselmotor.

Genom att genomföra denna studie ville Kaeser introducera användare till det potentiella alternativet med kabelfri e-power och samtidigt undersöka branschens behov och kundkrav i detta avseende.

Om och när det batteridrivna kompressorn kommer lanseras eller vad den kommer att kosta är i skrivande stund inte känt. 

Här kan du läsa fler nyheter om maskiner

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se