Autonoma gruvtruckar till Aitik-gruvan

omatsus autonoma system för gruvtruckar, FrontRunner AHS har nu installerats på elva Komatsu 930E gruvtruckar i Bolidens Aitikgruva som är Europas största dagbrott.
Foto: Boliden

Bolidenägda Aitikgruvan introducerar nu Komatsus FrontRunner autonomous Haulage System (AHS)  på elva Komatsu 930E gruvtruckar.

Introduktionen av FrontRunner hos Aitik innebär att det är första gången systemet rullas ut i Europa. Tillsammans med Hesselberg Maskin AB, den lokala Komatsu-distributören, kommer Komatsu Europe också att tillhandahålla utbildning och stöd under hela projektet.

FrontRunner-systemet förväntas innebära en betydande uppgradering av Bolidens flotta vid Aitikgruvan. Komatsusystemet erbjuder automatisering som kan ge betydande fördelar för gruvdriften och enligt Komatsu är det en kombination av tillförlitlighet och hållbarhet hos Komatsus eldrivna gruvtruckar tillsammans med innovativ självkörande transportteknik som hjälper företagets gruvkunder att öka prduktiviteten och minska den totala ägandekostnaden.

Komatsu FrontRunner är ett väl beprövat system med över 4 miljarder ton transporterade sedan den första kommersiella driftsättningen 2008 vid Codelcos koppargruva i Chile.

Komatsus FrontRunner AHS sammanför gruvtruckarna med ett Fleet Managementsystem som uppges vara branschledande och är det mest sålda ledningsystemet som finns i nio av tio i de största gruvverksamheterna i världen.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se