Anmäld och ansökt areal för avverkning ökar

Skogsarealen som anmäldes för avverkning ökade i juni och juli jämfört med förra 
sommaren. Fjällnära skog fortsätter att utmärka sig med mycket kraftiga ökningar. Det visar färsk statistik från Skogsstyrelen.
Foto: Per Eriksson

Anmälningar och ansökningar om avverkning har ökat med 21 respektive 11 procent jämfört med förra sommaen. Ansökningarna om avverkning i fjällnära skog var under juni nästan åtta gånger större än fjolåret.  Det visar statistik från Skogsstyrelsen.

Under juni ökade arealen i anmälningarna och ansökningarna om avverkning med 21 procent, jämfört med juni förra året. I elva av länen var ökningarna på  25 procent och i åtta län var ökningarna över 25 procent över snittet för de senaste tio åren. Ansökt areal om föryngringsavverkning av fjällnära skog var under juli 2021 mindre än hälften av ansökt areal juli 2020.

Ansökningarna och anmälningarna om avverkning av skog ökade i juli med 11 procent jämfört med samma månad förra året. I tio län var ökningarna över 25 procent och i sex av dessa var ökningarna mer än 25 procent över snittet för juli de senaste tio åren. Ansökt areal om föryngringsavverkning av fjällnära skog var under juli mindre än hälften av ansökt areal juli 2020.

Den totala arealen i ansökningar och anmälningar under årets första sju månader uppgick till 147.840 hektar, vilket är tio procent mer jämfört med årets första månader 2020. Ansökningarna om avverkning i fjällnära skog under samma period uppgick till 6.977 hektar, vilket är nästan fyra gånger så stor areal som de första sju månaderna förra året.

I Götaland ökade anmäld och ansökt areal de första sju månaderna i år med 28 procent. I Norra Norrland ökade de med nio procent och i Svealand med tre procent jämfört med samma period 2020. I södra Norrland var anmäld och ansökt areal oförändrad.

Under årets första sju månader var ökningen störst i Hallands län, med 82 procent. Ävben i Kronobergs, Skåe, Blekinge, Jönköpings, Kalmar och Stockholms län var ökningarna stora, med 25 till 48 procent.

I Västmanlands och Södermanlands län var skillnaden mindre än en procent jämfört med de första sju månaderna förra året.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se