Andreas trivs i sin effektiva Ponsse Bear

Adreas Nilzon kör Kånsab:s Ponsse Bear. Det är den största maskinen i Ponsses modellserie av skördare. En maskin som är byggd för tung slutavverkning i alla typer av terräng. På H8-skördaraggregatet sitter Iggesund Forest Blueline svärd. Foto: Per Eriksson

Andreas Nilzon driver tillsammans med sin bror Tobias Kåre Nilzon Skogsentreprenad i Hammarby (Kånsab) i Nora. Företaget startades redan 1967 av brödernas far Kåre och hans bror och är därmed är en riktig veteran i branschen.

Företaget lever inte på gamla meriter och man är inte rädd att testa nya saker. Bland annat var man först i Sverige med Ponsses skördare Scorpion.

Ponsse Scorpion hade världspremiär på Elmia Wood i juni 2013, men redan före premiären hade Andreas skrivit på kontraktet. Han hade varit till Finland och provkört en förseriemaskin och gillade den skarpt.

Redan 1984 köpte Kånsab en av de första Skogsjan 487 S även kallad ”Originalspindeln”. Den maskinen hade det uppmärksammade konceptet med alla fyra hjulen i pendelarmar.

Idag kör Kånsab i huvudsak åt Sveaskog och BillerudKorsnäs i skogarna i Bergslagen. I maskinparken ingår sex skördare och åtta skotare. Företaget har nitton anställda.

Vid Anläggningsvärlden besök spakar Andreas Nilzon företagets Ponsse Bear skördare på en avverkning i Näverkärret, söder om Skinnskatteberg.

Det är Ponsses största skördare i sortimentet.Bomkranen Ponsse C6 geometri gör att den lämpar sig särskilt väl för tung slutavverkning med stora träd. Kranen har två vridmotorer som ger ett svängmoment på 67 kNm medan lyftkraften är 310 kNm. Tjänstevikten är 24.500 kilo.

Andreas Nilzon driver tillsammans med sin bror Tobias företaget Kåre Nilzon Skogsentreprenad. Företaget avverkar i första hand åt Sveaskog och BillerudKorsnäs i Bergslagsskogarna.

– Maskinen är mycket effektiv och helt fenomenalt stabil. Jag använder kranen med full räckvidd på alla platser, säger Andreas Nilsson.

Den åttahjuliga Ponsse-skördaren har en markfrigång på 690 millimeter vilket gör det enklare att arbeta i stenig terräng. 

– Mitt jobb är att hugga skog. Då är det skönt att arbeta i en riktigt effektiv maskin med en stabil hytt, förklarar Andreas.

På Ponsse H8-skördaraggregatet sitter svärd och kedja från Iggesund Forest. Eftersom Andreas har så lång erfarenhet av skogsavverkning är han även delaktig i utvecklingen av nya maskinsvärd och kedjor hos Iggesund. Ofta genom att han på uppdrag av Iggesund Forest provkör produkter som ännu inte kommit ut på marknaden. Bland annat har man varit med i utvecklingen av smörjhålens dimensioner som nu är anpassade för både olje- och fettsmörjning.

– För oss är det jätteviktigt att våra kommande produkter har genomgått riktigt hårda utprovningar och feedbacken från Andreas och andra entreprenörer är otroligt viktig för oss, säger Johan Hjelm, försäljningschef på Iggesund.

Iggesund Forest är Skandinaviens största tillverkare av skördarsvärd och all tillverkning sker i fabriken i Strömsbruk i Hälsingland. 

– En stor fördel är att vi har all utveckling och tillverkning i det egna företaget vilket möjliggör en stor flexibilitet och snabb återkoppling med entreprenörerna och maskinförarna, berättar Johan Hjelm.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se

Johan Hjelm, försäljningschef på Iggesund Forest låter Kånsab testa svärd och kedjor som kan komma i framtiden.