Risk för inbromsning av bostadsbyggandet

Enligt Boverket är det stor risk för mycket kraftig inbromsning av bostadsbyggandet. I kombination med kraftigt höjda byggkostnader och stopp för investeringsstöden kan utvecklingen resultera i en snabb inbromsning av bostadsbyggandet. Foto: Per Eriksson

Enligt en prognos från Boverket har förutsättningarna för bostadsmarknaden och bostadsbyggandet försämrats mycket snabbt sedan början av förra året.

Hushållens köpkraft kommer i år att försvagas markant även i år och hushållens förväntningar på den egna ekonomin har rasat. Kraftigt stigande räntor och energikostnader bidrar till fallande bostadspriser och värderingar. I kombination med kraftiga höjda byggkostnader kan utvecklingen resultera i en snabb och mycket kraftig inbromsning av bostadsbyggandet.

Enligt Boverket kan antalet påbörjade bostäder minska kraftigt men det är stort osäkerhetsintervall i prognosen. Antalet bostäder med startbesked minskar från cirka 71.500 ifjol till cirka 33.000 nästa år, inräknat nettotillskott genom ombyggnader.

Efterfrågan på nya bostadsrätter och småhus har fallit kraftigt efter halvårsskiftet förra året. Boverket räknar därför med en snabb minskning av bostadsrätter, i synnerhet för bostadsutvecklare med svag finansiell ställning. Byggandet av småhus minskar i synnerhet efter halvårsskiftet detta år.

Antalet färdigställda bostäder håller en hög takt under året, enligt Boverkets prognos. Om man räknar in förra året och 2023 kan det komma att färdigställas över 60.000 bostäder, varav över 30.000 hyresrätter och cirka 17.000 bostadsrätter i flerbostadshus. Den huvudsakliga inbromsningen för antalet färdigställda kommer ske från 2024 och framåt.

När osäkerheten kring inflationen och räntorna avtar ser Boverket möjligheter till en viss vändning uppåt av byggtakten. Inflationstakten förväntas falla under loppet av 2023, vilket kan leda till att räntorna och bostadspriserna stabiliseras.

Beijer byggmaterial anger i sin branschrapport för fjärde kvartalet 2022 att priserna på byggmaterial stabiliseras och börjar eller fortsätter falla i flera materialkategorier, i huvudsak med en stark koppling till råvaror. 

Även i mer vidareförädlade kategorier syns utvecklingen mer tydligt. I ett fåtal kategorier förväntas prishöjningar. Fortsatta prissänkningar förväntas under vintern i fler kategorier, men inte alla. Det finns dock en risk att underliggande inflation biter sig fast och påverkar priserna på byggmaterial.

Arbetsmarknaden, som är en nyckelfaktor för bostadsmarknaden i detta läge, förväntas vara stabil i år, dock med viss ökning av arbetslösheten. Om energipriserna fortsätter att vara en osäker faktor kan återhämtningen dock dröja.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se