20.000:e Ponssen såld till Norge

Idag den 11 december 2023 levererade Ponsse sin 20.000:e skogsmaskin, en Ponsse Bear skördare med H8-skördaraggregat. Den levereades till den trogna kunden Lågen Skogsdrift i Norge som drivs av bröderna Evju.

Den 20.000:e Ponsse-skogsmaskinen är färdigställd vind Ponsses fabrik i finska Vieremä. Efter firandet den 11 december gick Ponsse Bear-skördaren med ett Ponsse H8 skördaraggregat till den norska kunden Lågen Skogsdrift AS.

– Det är fantastiskt att se att maskin nummer 20.000 kommer till Norge och till en kund som vi har ett bra och långt samarbete med. Vår marknad i Norge växer och i år blir ett nytt rekordår. Bear-skördaren är en imponerande maskin och nu ännu mer så, med det nya H8-skördaraggregatet. Det bidrar till att vi är starka i den mest krävande avverkningsverksamheten i Norge, säger Carl-Henrik Hammar, vd för både Ponsse i Sverige och Norge.

Lågen Skogsdrift har flera årtiondens erfarenhet av skogsbruk och ägs av bröderna Harald och Gunnar Evju. Företaget har sin hemvist i Svarstad i södra Norge. Företagets verksamhetsområde är Lågens dalgång och delar av Vestfold, Telemark och Buskered län. Harald och Gunnar Evju arbetar i skogen varannan vecka och varannan vecka vilar de.

Bröderna uppges vara långsiktiga kunder hos Ponsse. Detta är företagets åttonde Ponsse-maskin. Harald köpte sin första Ponsse HS 15 1996. Han började arbeta i skogen med en motorsåg redan 1978 och hans första skördare var en Logman, inköpt 1993. År 2001 köpte bröderna sin första skogsmaskin tillsammans, en sexhjulig Ponsse Ergo med H73 skördaraggregat.

– Jag tror att Harald är den person i Norge som avverkat mest timmer under sin arbetstid. Han har huggit någonstans mellan 1,1 till 1,2 miljoner kubikmeter, hittills, säger Tom Sundby, säljare på Ponsse i Syd- och Västnorge, i samband med att den 20.000 Ponssemaskinen levererades.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se