Smarta takluftriktaren ska sänka lastbilsutsläppen

Rumblestrips intelligenta takluftriktare minskar lastbilars luftmotstånd, genom att automatiskt hitta den optimala inställningen utifrån varje släps specifika dimensioner.
Rumblestrips intelligenta takluftriktare minskar lastbilars luftmotstånd, genom att automatiskt hitta den optimala inställningen utifrån varje släps specifika dimensioner.

I början av juli installerade Bengts Åkeri i Örebro AB den allra första Ecosense Trailer Assist på en Volvo FH Globetrotter XL dragbil för att genom installationen minska sina bränslekostnader och sina koldioxidutsläpp.

Ecosense Trailer Assist är ett uppgraderingspaket till befintliga takluftriktare på lastbilar som automatiserar inställningen (vinkeln) på takluftriktaren till ett aerodynamiskt optimalt läge och därmed minskar luftmotståndet och därigenom bränsleförbrukning och utsläpp.

– Jag var lite lätt skeptisk till installationen på just den här bilen, säger Håkan Johansson på Bengts Åkeri i Örebro AB. Dels då det är en bil med en liten takluftriktare och dels då vi inte trodde att den bilen bytte trailerhöjd särskilt ofta. Spontant tror jag att vi har bilar i drift som kan spara ännu mer bränsle.”

Victor Carlsson, testingenjör på Rumblestrip AB som utvecklat och producerar Ecosense Trailer Assist, fyller i – Ecosense Trailer Assist har idag stöd för både lilla- och medium-takluftriktaren. Medium-takluftriktaren har mycket bättre aerodynamiska egenskaper så vi var väldigt intresserade att se om den lilla takluftriktaren kunde prestera tillräckligt bra för Bengts Åkeri.

”För åkerier räknar man med en återbetalningstid för inköpet på ungefär ett år.” Markus Notman, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

I och med testdata på antalet trailerbyten började komma in, började vi se att vi kan leverera klara förbättringar och när vi sedan fick bränsleförbrukningsdatan från Bengts Åkeri insåg vi att Ecosense Trailer Assist fungerar precis så bra i drift hos kunder som i våra egna testkörningar.

– Ecosense Trailer Assist har en väldigt stor potential att bidra till att hjälpa åkerier att minska sina bränslekostnader och sina utsläpp. Ecosense Trailer Assist är inte bara begränsad till dragbilar utan även växelflaksbilar och lastväxlarbilar som skiftar flak/container kan minska bränsleförbrukningen med en korrekt justerad takluftriktare.” säger Stefan Strömstedt, Försäljningschef på Rumblestrip AB. Genom vårt partnerskap med KG Knutsson kommer nu Ecosense Trailer Assist att finnas tillgänglig först på hela den svenska marknaden och sedan siktar vi på Europa i stort

– Det här är en unik innovation som har potential att på ett enkelt sätt ge en betydande reducering av bränsleförbrukningen hos lastbilar, vilket är intressant utifrån Energimyndighetens uppdrag. En annan intressant aspekt är att produkten är väldigt kostnadseffektiv, för åkerier räknar man med en återbetalningstid för inköpet på ungefär ett år. Det ökar chansen att kunderna ska bli intresserade av att installera den här produkten. Eftersom produkten även kan installeras på befintliga fordon öppnar det upp för en potentiellt stor världsmarknad, vilket kan bidra till den globala energiomställningen säger Markus Notman, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Länk till Rumblestrip

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

Dela: