Ny norsk grävmaskin

En ny norsk grävmaskin ser snart dagens ljus. Det är en hybdridmaskin som Skanska ska använda i tunnlar. Foto: Andersen Mek verkstad AS
En ny norsk grävmaskin ser snart dagens ljus. Det är en hybdridmaskin som Skanska ska använda som tunnellastare. Foto: Andersen Mek verksted AS

I september förra året rapporterade den norska branschtidningen Anlegg&Transport att det skulle produceras en ny hybridgrävmaskin i Norge. Den är nu färdig att levereras till Skanska som beställt fyra maskiner.

Det är företaget Andersen Mek. Verksted AS (AMV) i Flekkefjord som inlett produktionen av en hybridgrävare för utlastning av sten i en tunnel. Det svenska byggföretaget Skanska har beställt fyra maskiner.

– De kommer levereras i september säger, Peder Andersen, vd på AMV till tidningen.

AMV FL 70 Hybrid, som maskinen heter, har en dieselmotor för framdrivning på larven, men arbetshydrauliken drivs av en elmotor. En kabel från maskinen (1000 volt) ska anslutas till elnätet, vilket är vanligt i norska tunnelprojekt.

Det har inte tillverkats grävmaskiner i Norge sedan 2008 då Sandvik beslutade att lägga ner produktionen av Brøyt. Ett varumärke som Sandvik fortfarande äger. Men nu är en norskproducerad grävmaskin snart här igen.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

Illustration: Andersen Mek. Verksted AS.
Illustration: Andersen Mek. Verksted AS.
Dela: