Virkesmarknaden: Både ljusglimtar och orosmoln

På vissa sätt hoppfullt men med stora utmaningar. Så kan man beskriva virkesmarknaden just nu, säger Skogssällskapets produktions- och virkeschef Pontus Larsson, efter en vår som präglats av ett enda ord: corona.

När samhällen världen över stängde ner under slutet av mars och april såg prognoserna för virkesmarknaden allt annat än ljusa ut. Sågverk och massabruk gjorde sig redo för permitteringar och produktionsstopp. Men under maj månad såg det ut som att de värsta farhågorna kanske inte skulle behöva besannas.

– Den lågkonjunktur som vi såg runt knuten i mars har förflyttats framåt i tiden, och effekterna av coronakrisen har inom vissa områden varit mildare än vad som först befarats. Men det är stor sannolikhet att effekterna i ekonomin kommer längre fram, säger Pontus Larsson.

En tendens som märktes redan i april, och som sedan har fortsatt, är att bygghandel och hemmasnickeri har fått ett uppsving som en effekt av att människor spenderar mer tid hemma och renoverar.

– Efterfrågan på sågade trävaror är hög, och de flesta sågverken är nu tillbaka i normal produktion, så här rullar flödet på bra med låga lager vilket lett till vissa prishöjningar på sågade trävaror, berättar Pontus Larsson.

På massavedssidan är situationen mer utmanande. Här har marknaden mer tydligt påverkats negativt av coronakrisen.

– Kartong och sanitetsprodukter går fortsatt bra, men försäljningen av produkter som exempelvis pocketböcker och tidningar har minskat, bland annat en effekt av att människor reser mindre. En stor del av försäljningen sker när människor är på resande fot, berättar Pontus Larsson.

Kombinerat med olika driftsstörningar i produktionen, där vissa störningar är relaterade till coronakrisen och andra inte, har gjort att det finns ett överskott av massaved på marknaden vilket har pressat ner priserna i vissa regioner under våren. Det är framförallt barr- och granmassaved som det finns överskott av, där de pågående angreppen av granbarkborre ytterligare ökar på utbudet i framförallt norra delarna av Götaland och Svealand, säger Pontus Larsson avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se