Vinterns hetaste byggprojekt

Ett av de hetaste byggprojekten just nu är Karlatornet i Göteborg. Byggherre är Karlastaden Utvecklings AB och budgeten är på 3,5 miljarder kronor.
Ett av de hetaste byggprojekten just nu är Karlatornet i Göteborg. Byggherre är Karlastaden Utvecklings AB och budgeten är på 3,5 miljarder kronor. Foto: Serneke Bostad.

Återigen dags att Anläggningsvärlden gör ett nedslag i Sveriges största projektdatabas och den mest använda tjänsten för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden i landet – och vi kikar lite extra på statistiken som visar vilka projekt entreprenörerna är mest intresserade av.

Listan, som är framtagen av Sverige Bygger AB, består av projekt i olika skeden; de kan redan ha byggstartat (men med fortsatt bevakning av oss) men många av projekten är planerade och kommande projekt som flest antal personer har valt ut som extra intressanta och högaktuella att hålla extra koll på.

Vinterns tio hetaste byggprojekt fördelar sig geografiskt jämnt mellan storstadslänen, men med tanke på en avsvalnad byggmarknad i Stockholm och en byggboom i väst är det kanske inte konstigt att listan toppas av ett projekt på Sveriges framsida. Stockholms, Skåne och Västra Götalands län har alla tre projekt var bland topp 10 och växande Uppsala har ett projekt med på listan.

Det projekt som flest antal personer valt ut som extra intressanta på projektmarknaden* är även den här gången Forsåker i Mölndal; en helt ny stadsdel, 8 minuter från Göteborgs Centralstation, där 6000 nya innevånare och 4000 arbetsplatser blir verklighet. Som ett av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt är det klart att man får uppmärksamhet, Mölndala Fastighets AB leder arbetet och skapar ett nytt Forsåker i samspel med platsens 300-åriga historia som pappersbruk, och det görs i samarbete med byggaktörerna Aspelin Ramm, ByggVesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

anlaggningsvarlden_byggprojekt

Källa: Sverige Bygger AB