Veidekke blir delägare i vätgasföretag

Det norska byggföretaget Veidekke inleder samarbete med vätgasföretaget Applied Hydrogen där man samtidigt går in som delägare.

– Eftersom att bygg- och anläggningsbranschen måste halvera sina koldioxidutsläpp till 2030 måste vi arbeta med ett bredare utbud av hållbara energilösningar än vad vi gjort hittills. Vi tar nu tag i denna utveckling tillsammans med Applied Hydrogen, säger Berit Laanke, chef för affärsutveckling hållbarhet på Veidekke Infrastruktur.

Växthusgasutsläppen från Veidekke är till stor del kopplade till förbrukningen av byggmaterial, men byggverksamheten har också ett betydande avtryck från den särskilt tunga delen av arbetsmaskinerna.

– Vi var tidiga med batterielektriska grävmaskiner, men tror att vår energiförbrukning kommer att täckas av flera olika energibärare och att vätgas kommer att ha en roll för de tyngsta maskinerna. Nya energilösningar efterfrågas också av våra kunder, därför tar vi nu ett större ansvar tillsammans med en mycket spännande partner, förklarar Berit Laanke.

Det norska företaget Applied Hydrogen startade 2020. Företaget konverterar tyngre anläggningsmaskiner från diesel till vätgasdrift och kommer parallellt att etablera ett distributionsnät får vätgas till byggarbetsplatser. Veidekke har säkrat en andel på 20 procent i bolaget och får även en representant i bolaget styrelse.

Veidekke och Applied Hydrogen har arbetet tillsammans i nästan ett år och den första stora 30-tonsgrävmaskinen håller på att byggas om till vätgasdrift.

– Vi uppskattar mycket att Norges största entreprenör går in på ägarsidan och att de känner igen vårt arbete så här långt. Detta är en viktig milstolpe för vår fortsatta tillväxt och utveckling för företaget, säger Vidar Sten-Holvorsen, vd på Applied Hydrogen avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se