Världens största skördare på åtta hjul

Världens största skördare på 8 hjul hade världspremiär på Elmia Wood – Tigercat 1185.
Världens största skördare på 8 hjul hade världspremiär på Elmia Wood – Tigercat 1185.

Världspremiärerna duggade tätt på årets Elmia Wood. Ett och annat världsrekord blir också slaget. Två dagar innan mässan lastade Tigercat av världens största skördare på hjul i Göteborgs hamn.

Skördaren heter Tigercat 1185 och är en prototyp direkt från fabriken i Kanada. Troligen är det den hittills största hjulgående skördaren i världen.

– Vi har utvecklat den efter önskemål från kunder i Nordamerika. De vill gärna gå över till kortvirkesmetoden, men vill ha större och stryktåligare maskiner än de som finns på marknaden, säger Tigercats produktchef Jon Cooper.

Det handlar om en maskin med åtta hjul för lågt marktryck och maximal framkomlighet. Den drivs av en dieselmotor på 308 hk och väger 34 ton. Den är till 100 procent utvecklad av Tigercat, vilket inkluderar, motor, transmission, kran och så vidare.

– Det är en extremt robust maskin lämpad för svåra förhållanden med brant terräng och grova träd. Den har separata hydraulsystem för kran, skördaraggregat och så vidare för att leverera maximalt i varje situation, säger Jon Cooper.

TigerCat visade även andra nya maskiner. Det var den nya bandgående skördaren LH822D och skotaren 1085C.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se