Svevia grundlägger för vindkraft åt Holmen

holmen energi vindkrafteverk
På uppdrag av Holmen Energi ska Svevia utföra grundläggande mark- och anläggningsarbeten för den planerade vindkraftparken Blisterliden i Skellefteå kommun. Foto: Per Eriksson.

Svevia ska utföra grundläggande mark- och anläggningsarbeten för en planerad vindkraftpark i Blisterliden i Skellefteå kommun. Vindkraftparken som beräknas kunna tas i bruk 2026 kommer bestå av 14 vindkraftverk och berälnas bidra med 360 gigawatttimmar energi. Beställlare är Holmen energi.

Svevias uppdrag består av mark- och anläggningsarbeten som behöver genomföras för att göra det möjligt att utföra intransporter och resning av vindkraftsturbinerna.

– Vårt jobb är bland annat att anlägga vägar, upplagsytor och kranuppställningsplatser inom vindkraftparken. I uppdraget ingår även anläggning av själva vindkraftfundamenten samt det interna el- och fibernätet säger Tomas Semb, Svevia.

”Vi ser fram emot att i nära samarbete med Holmen Energi genomföra det här projektet för bygga ut Sveriges kapacitet för mer förnyelsebar energi”

I området finns idag befintliga skogsbilvägar som Svevia ska bredda och förstärka, detta för att skapa förbättrad kapacitet och bärighet för de tunga materialtransporterna som består av delar till 14 vindturbinerna. Fundamenten som ska anläggas är av typen bergförankrade fundament och gravitationsfundament. Till varje fundament anläggs en kranplan som består av en stor hårdjord yta som behövs för materialupplag samt uppställning av de kranat som behövs för att lyfta vindturbinen på plats.

– Den här investeringen ligger helt i linje med vår strategi att skapa långsiktigt värde och samtidigt möjliggöra den gröna omställningen genom ökad elektrifiering. Vi är övertygade om att vindkraften kommer att spela en viktig roll i framtidens elsystem tillsammans med den reglerbara vattenkraften och vi är stolta över att kunna bidra i denna utveckling, säger Fredrik Nordqvist, Affärsområdeschef Holmen Energi.

Här kan du läsa fler nyheter om bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se