Sveaskog bjöd niondeklassare på skogligt studiebesök

sveaskog_ungdomar
Sveaskog bjöd på kunskap. Studiebesöket i skogen, som blev mycket uppskattat, är förhoppningsvis början på en rad skogliga studiebesök runt om i Sverige. Foto: Andreas Varro

Johan Ek, som arbetar som virkesköpare på Sveaskog sjösatte i slutet av oktober projektet ”Sveaskog i Skolan”. En dag då han och några kollegor samlade drygt 80 elever från klass nio i Åvestadalskolan i Krylbo i skogen.

Syftet var att på ett inspirerande och pedagogiskt sätt förklara hur det är att ha skogen som arbetsplats – och arbetsgivare, och att visa att det finns mängder av arbetstillfällen, också i framtiden.

– Eftersom det här var första gången ville vi fånga niondeklassare som just nu är i färd med att välja gymnasieprogram, säger Johan Ek.

Han och kollegorna bestämde sig för att bjuda ut skolorna i trakten, och den skola som fick följa med på premiärturen var Åvestadalskolan i Krylbo.

– Vi hade riggat fyra stationer med olika delar av de skogliga yrkena, ställt upp ett lunchtält på en fin plats som vi sett ut i förväg och hämtade eleverna med bussar, berättar Johan Ek.

På stationen som visade hur föryngrings- och återbeskogningen fungerar fick eleverna själva prova att plantera tallplantor.

– Ungdomarna var både intresserade och lyhörda, och så gott som alla var sugna på att prova att plantera, säger Håkan Bäcke, skogsskötselledare i norra Bergslagen.

– Ja, den stationen var så populär så att den sista gruppen bad om lov att få plantera alla plantor som fanns kvar, förklarar Johan Ek.

Under dagen fick eleverna också veta mer om hur det går till att röja i skogen, och varför det är nödvändigt att röja. En av Sveaskogs entreprenörer fanns på plats och demonstrerade med röjssåg.

– Även på stationen som visade hur gallring fungerar visade en av våra entreprenörer hur gallringen görs.

Extra spännande tyckte eleverna att slutavverkningsstationen, var. Här fick eleverna se hur skogsmaskiner fungerar och de fick dessutom kliva in i maskinerna och se all den tekniska utrustning som numera används i de skogliga yrkena.

– Det här kändes som ett helt rätt grepp att ta. Eleverna hade mängder av frågor, vi fick chans att berätta om framtida utbildningar, men också möjlighet till sommarjobb och den positiva arbetsmarknaden som finns, avslutar Johan Ek.