Starkare kran till Rottne F10 och F11

Rottne Industri. Skogsmaskiner.Fotograf Mats Samuelsson.
Den nya vikarmskranen till Rottne F10 och Rottne F11 har 20 procent bättre lyftkraft än sin föregångare. Det är tre huvuddelar som har fått en ny konstruktion jämfört med den gamla kranen: pelaren, lyftcylindern och lyftarmen. Foto: Mats Samuelsson.


Rottne presenterar RK 105 – en ny kran för skotarna Rottne F10D och Rottne F11D. Den nya vikarmskranen har 20 procent bättre lyftkraft än sin föregångare.

– Det är en kran med riktigt stora skillnader jämfört med föregångaren RK 85, säger Filip Wirbladh, konstruktör på Rottne Industri.

Bakom idén till den nya vikarmskranen till Rottnes skotare F10D och F11D, vilken bland annat kom till efter önskemål utifrån om en starkare kran, ligger ett innovativt och genomtänkt arbete som har resulterat i en helt ny och förbättrad produkt.

Det är tre huvuddelar som har fått en ny konstruktion jämfört med den gamla kranen: pelaren, lyftcylindern och lyftarmen. Kort sagt så är det en helt ny kran med ökad hållfastighet. Framför allt är det ett annat tänk i själva hopsättningarna.

”Vi har jobbat med att få ner spänningarna i svetsarna.”, Filip Wirbladh, konstruktör på Rottne Industri.

Den nya kranen är förstärkt för att kunna ge en högre lyftkraft. Utvecklingsarbetet på fabriken i Rottne har gjort att RK 105 har ett lyftmoment på 105 kNm (kilonewtonmeter). Detta att jämföra med cirka 87 kNm på den tidigare modellen. Lyftvinkel har också ökat med ungefär fem grader.

– Vi har jobbat med att få ner spänningarna i svetsarna och har förbättrat lyftkraften med hela 20 procent, berättar Filip Wirbladh.

Den nya RK 105 kommer att monteras som standardkran på samtliga F10D och F11D som levereras ut till kunder från Rottnes fabrik runt årsskiftet 2017/2018 och framåt.

– Det känns kul att kunna presentera en förbättring på kransidan och därmed samtidigt möta kravet på en produkt som våra kunder har efterfrågat på just de här modellerna, säger Jörgen Ivarsson, försäljningschef Norden på Rottne, och avslutar:

– Nu kan vi erbjuda de här båda skotarna med en starkare och förbättrad kran vilket inte bara ökar lyftkapaciteten utan även hela maskinens prestanda.

Länk till Rottne Industri

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se

RK105-SE